Ana SayfaGüncelGözaltında işkence: “Saçlarımı söküp mehter marşı eşliğinde oynadılar”

Gözaltında işkence: “Saçlarımı söküp mehter marşı eşliğinde oynadılar”

HABER MERKEZİ – İdil Kültür Merkezi’ne düzenlenen operasyonda gözaltına alınan aralarında Grup Yorum üyelerinin de olduğu 10 kişiden 4’ü tutuklandı. Serbest bırakılan Bergül Varan’ın gözaltında işkenceye maruz kaldı ve saçları kökünden söküldü. Varan, “Polisler ellerinde kalan saçı sallayarak mehter marşı ile oyun oynuyorlardı” dedi.

İstanbul Okmeydanı’nda bulunan İdil Kültür Merkezi’ne 30 Mayıs’ta düzenlenen operasyonla aralarında Grup Yorum elemanlarının da bulunduğu 14 kişi dün (6 Haziran) adliyeye sevk edildi.

İfade işlemlerinin ardından 4 Grup Yorum üyesi tutuklandı, 10 kişi ise serbest bırakıldı.

Halkın Hukuk Bürosu (HHB), Twitter hesabı üzerinden gözaltına alınanlara kötü muamele ve işkence yapıldığını duyurdu.

Yapılan paylaşımda, gözaltına alınan ve sonrasında serbest bırakılan Bergül Varan’ın polis tarafından saçlarının kökünden söküldüğünü belirtilerek, Varan’ın fotoğrafına yer verildi.

‘Saçlarımı yolup mehter marşıyla oynadılar’

Artı Gerçek’ten Bahar Kılıçgedik’in telefonla ulaştığı Bergül Varan, gözaltında ağır işkencelere maruz kaldığını ifade etti.

Varan yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

Çok yoğun bir işkenceye maruz kaldık. Kültür merkezine baskın yaptıklarında bizi çevik kuvvet aracına bindirdiler. Burada yaklaşık 2-3 saat bizi beklettiler. İşkence burada başladı. Aracın içinde yoğun bir işkence yaptılar. Bilerek sanki onun için hazırlanmış gibiydiler. Saçlarımı çekerken sanki yöntem öğrenmişler. Saçlarımı tutup çevirip kökünden kopardılar. Elinde kalan saçı sallayarak mehter marşı ile oyun oynuyorlardı. Saçımı savuruyorlardı. Koltuğun üzeri saçla dolmuştu.

‘Yaralarımız iyileşsin diye 8 gün TEM’de bekletildik’

Gözaltına alınan diğer arkadaşlarına da işkence yapıldığını ve sonrasında yaralarının iyileşilmesi için bekletildiklerini söyledi:

Sadece bana değil gözaltına alınan diğer arkadaşlarımıza da yoğun işkenceler yaptılar. ‘Neden başını kaldırdın’, ‘Yukarı baktın’ deyip yoğun işkenceler yaptılar. Bir erkek arkadaşımızın ensesine vura vura bayıltıyorlardı. Bir arkadaşımızın kulak zarı patladı. Başka bir arkadaşımızın gözü morluk içindeydi. Terörle Mücadele Şubesi’nde 8 gün bizi tutup, yaralarımızın iyileşmesini beklediler.

Gördüğü kötü muamele ve işkenceyi savcılık sorgusunda anlattığını söyleyen Varan, bunların tutanağa geçip geçmediğini ise bilmediğini ifade etti.

Hollanda’da yaşayan Varan, Türkiye’ye bir kaç günlüğü’ne geldiğini ancak günlerinin gözaltında ve işkencelerle geçtiğini söyledi.

Avukat Erden: Müvekkillerimiz işkenceden dolayı ayakta duramıyor

HHB avukatlarından Şükriye Erden de Bergül Varan’ın ablası Betül Varan’ın Grup Yorum üyesi olduğunu ve birlikte gözaltına alındıklarını ifade etti.

Müvekkillerinin çoğunun ağır işkenceye maruz kaldığını belirten Erden şunları söyledi:

Her türlü işkenceye maruz kalmışlar. Bergül’ün saçları kökünden sökülmüş. Kaba dayaktan tutun da her türlü işkence yapılmış. Müvekkillerimizin bir çoğu gördüğü işkencelerden dolayı ayakta duramıyor. Vücudunun her yerleri morarmış. Kafaları duvarlara vurulmuş.