Ana SayfaGüncelHDP: Barış ve adalet mücadelemizde Orhan Doğan’ın eksikliğini yaşıyoruz

HDP: Barış ve adalet mücadelemizde Orhan Doğan’ın eksikliğini yaşıyoruz

HABER MERKEZİ – DEP eski milletvekili Orhan Doğan’ın aramızdan ayrılışının 10’uncu yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yayınlayan HDP, “Aradan geçen 10 yıl boyunca barış ve adalet mücadelemizde O’nun eksikliğini yaşamaya devam ediyoruz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), kapatılan Demokrasi Partisi (DEP) eski milletvekili Orhan Doğan’ın ölümünün 10’uncu yıldönümü vesilesi ile yazılı bir açıklama yaptı.

HDP MYK tarafından açıklamada, “Aradan geçen 10 yıl boyunca barış ve adalet mücadelemizde O’nun eksikliğini yaşamaya devam ediyoruz” denildi.

“Vefatının 10. yılında Orhan Doğan’ı saygı ve minnetle anıyoruz” başlıklı açıklamanın tamamı şöyle:

Yaşamını insan hakları, barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesine adayan merhum Orhan Doğan’ın aramızdan ayrılmasının üzerinden 10 yıl geçti. Aradan geçen 10 yıl boyunca barış ve adalet mücadelemizde O’nun eksikliğini yaşamaya devam ediyoruz.

Sevgili Doğan, aramızdan ayrılmadan önce “Değerli dostlar! Size barış ortamını sağlayamadığım için özür dilerim” demişti.

Bugün Türkiye halklarının içine çekildiği savaş, çatışma ve şiddet sarmalının reçetesi olarak gördüğümüz “barış” mefhumu; Orhan Doğan ve bu mücadelede hayatlarını kaybeden bütün demokrasi ve özgürlük kahramanlarının bize bıraktıkları bir miras olarak önemini koruyor.

Bizler bugün barış, demokrasi ve insan hakları mücadelesini yürütürken, Orhan Doğan ve mücadele arkadaşlarının açtığı yoldan yürüyor, onların bıraktığı tarihsel mücadele mirasını kendimize rehber ediniyoruz.

Yaşamı boyunca maruz kaldığı onca baskı ve zulme rağmen boyun eğmeyen, gerek cezaevinde gerekse dışarıdaki siyasi yaşamında en anlamlı direnişi ve mücadeleyi ortaya koyan, barışı dilinden asla düşürmeyen, halklarımızın gönlünde mümtaz bir karakter olarak yer edinen değerli Orhan Doğan’ı unutmadık, unutmayacağız.

Kardeşlik, barış ve onurlu yaşam meşalesi olan Orhan Doğan’ı vefatının 10. yılında sevgi ve minnetle anıyor, anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

Orhan Doğan hakkında

Orhan Doğan 25 Temmuz 1955’te Mardin’de doğdu.

Ankara Hukuk Fakültesi’nde öğrenimine devam ederken 1975 yılında açılan memurluk sınavını kazandı.

75 – 81 arasında Ankara Altındağ İlköğretim Müdürlüğü’nde muhasebe memuru olarak çalıştı. Murathan Mungan’ın babası İsmail Mungan’ın yanında avukatlık stajını yaptı. Staj bittikten sonra Cizre’ye dönüp avukatlık yapmaya başladı.

Demokrasi Partisi’nden milletvekili olan Orhan Doğan, 10 yıl hapishanede kaldı ve 9 Haziran 2004’te tahliye edildi.

Doğan, Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) desteklediği bağımsız adaylardan biri olarak Şırnak’tan aday oldu ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) “seçilmeye engel mahkumiyetleri bulunduğu için aday olamayacaklarına” karar verdi.

Doğan, 25 Haziran 2007’de Ağrı Doğubeyazıt’ta bir toplantıda halka hitap ederken kalp krizi geçirdi.

Orhan Doğan kalp rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde 29 Haziran 2007’de hayatını kaybetti.

  Orhan Doğan aramızdan ayrılalı 10 yıl oldu: 'Toplumu belleksizleştirmek isteyenler geçmişe bakmalı'