Ana SayfaGüncelHDP Milletvekili İdris Baluken tahliye edilmedi: ‘Bunun adı kumpas’

HDP Milletvekili İdris Baluken tahliye edilmedi: ‘Bunun adı kumpas’

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili İdris Baluken, tutuklu yargılandığı davada tahliye edilmedi. Mahkeme, bir sonraki duruşmada Baluken hakkında karar verilebileceğini açıklarken, avukat Mesut Beştaş, “Bunun adı kumpastır” dedi.

4 Kasım 2016’da tutuklanan, 30 Ocak 2017’de tahliye edilen, 16 Şubat’ta bacağından ameliyat olmasının ardından taburcu edildiği 17 Şubat’ta yeniden tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken’in üçüncü duruşması, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Baluken tutuklu olduğu Sincan 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS üzerinden duruşmaya katılırken, bir önceki duruşmada Baluken’in tahliye edilmesi yönünde şerh kararı koyan mahkeme üyesi hakimin bu duruşmaya katılmaması ise dikkat çekti.

Dava dosyasına gelen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada, savcı tutukluluğa ilişkin mütalaasını verdi.

Savcı, suçun vasfı ve mahiyeti, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağını ileri sürerek, Baluken’in tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

“Bunun adı kumpas”

Baluken ise önceki duruşmalarda yaptığı savunmalarını tekrar ettiğini belirterek, iddianameye konu olan konuşmaların tamamının kürsü dokunulmazlığı ve yasama sorumsuzluğu kapsamında olduğunu belirtti.

Konuşmalarının parti tüzüğünde, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu çözüm önerisi taslağı kapsamında da bulunduğunu vurgulayan Baluken, “Hepsi düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındadır” dedi.

Buna demokratik özerklik de dahildir. Bu demokratik özerkliği sadece bütün Kürtler için değil bütün Türkiye için bir çözüm projesi olarak ortaya koymuşuz. Bunu defalarca Meclis kürsüsünde ifade ettim. Mahkemenin bu taleplerimin dikkate almasını ve hukuki değerlendirmeyi buna göre yapmasını talep ediyorum.

3 aydır görmesi gereken fiziki tedavi programını cezaevinde olduğu için göremediğini de belirten Baluken, “Bu da sağlığım açısından risk oluşturuyor. Bu nedenle tahliyemi talep ediyorum” dedi.

Buluken’in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir ise milletvekilleri hakkında açılan davalarda siyasi partilerin kapatılmadan elemine edildiğine dikkat çekti ve Baluken’in tahliyesini istedi.

Avukat Mesut Beştaş ise Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) 2007 yılındaN beri faaliyet yürüttüğünü, birçok yöneticisinin devlet tarafından müzakereler için İmralı’ya, Meclis’e davet edildiğini ve görüşmeler yapıldığını anımsatarak şöyle konuştu:

Bugün ne oldu da yasadışı oldu? Siz insanları yasadışı bir faaliyete teşvik edip sonra aynı zamanda destekleyip belli bir noktada faaliyet yürütmelerini sağlayıp ardından tutukluma yaparsanız bunun adı kumpas olur.

Tutukluluk halinin devamına…

Savunmaların ardından kısa bir ara veren mahkeme heyeti, ara kararını açıkladı.

Mahkeme, Baluken’in tutuklulukta geçirdiği süre, tutuklama nedenin var olması ve adli kontrol tedbirinin yetersiz kalacağı gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Duruşma savcısının davanın esası hakkında mütalaasını hazırlaması için süre verilmesine karar verilerek, duruşma Temmuz ayına erteledi.

Öte yandan kararı açıklayan mahkeme başkanı, savcının hazırlayacağı mütalaanın duruşma arasında avukatlara tebliği edileceğini, bir sonraki duruşmada karar verilebileceğini söylemesi de dikkat çekti.