Ana SayfaGüncelHDP Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün vekilliğinin düşürülmesi kararı

HDP Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün vekilliğinin düşürülmesi kararı

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün milletvekilliğinin düşürülmesi kararı alındı. TBMM Genel Kurulu’nda oylama yapılacak. HDP’li Sırrı Süreyya Önder ise alınan kararın tamamen siyasi olduğunu söyledi.

Meclis Karma Komisyonu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün “devamsızlık” gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde karar verdi.

Bugün toplanan komisyonda HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in savunma yapmasının ardından komisyon üyeleri oy çokluğuyla Öztürk’ün milletvekilliğinin düşürülmesine karar kıldı.

“Devamsızlık konusu dokunulmazlıkların kaldırılmasının bir devamı”

Önder yaptığı savunmada, devamsızlık kararıyla milletvekilliklerinin düşürülmesinin tamamen siyasi bir karar olduğunu söyledi.

Önder’in savunması şu şekilde:

Başkanlık divanının bütün üyelerine sordum ve burada da sormak istiyorum, hakkaniyet ve eşitlik söz konusu olacaksa sormak istiyorum Sayın Ahmet Davutoğlu iki kritik oylama ve güven oylaması hariç bu meclisi bir tek gün şereflendirmedi. Fakat Başkanlık Divanı bir tetkik komisyonu kurdu, bu komisyonda da ben vardım. Bunu hakkaniyet ve eşitlik bakımından öğrenmek istedim. Sayın Davutoğlu meğer tüm bu süreçte sadece bir gün katılmamış gözüküyor. Başbakanlığı bıraktıktan bugüne kadar geçen sürede meğer sadece bir gün katılmamış ona da itiraz etmiş. Peki. Sayın Davutoğlu yalan mı söylüyor, haşa. Bu sonucu doğuran şey müşahede yoluyla oturum açıldığında herkesin var sayılması gerçekliğidir. Sadece o değil, birçok arkadaşımızın olmadığı hepimizin malumu. Dolayısıyla hakkaniyet bakımından malul bir uygulamayla karşı karşıyayız.

Meclis bir ilkokul mudur, ortaokul mudur, lise midir? Vekilimizin yurt dışında görevlendirilmiş olduğunun bilgisi kendisi ve partimizin ilgili kurumları tarafından verilmiştir. Bizim yurtdışındaki yurttaşlarımız seçimlerde oy kullanıyorlar mı? O zaman yurtdışı her siyasal parti için doğal çalışma alanlarından birisidir. Burada da partimiz genel merkezimiz içinde Sayın Öztürk’ün de olduğu arkadaşlarımızı yurtdışında değişik mecralarda siyasal çalışma yapmak üzere görevlendirmiştir.

Devamsızlık konusu dokunulmazlıkların kaldırılmasının bir devamı. Dokunulmazlıkların kaldırılması bahsinde genel uygulama şu idi; adı geçen vekil hakkında yargılama sürecinin tüm prosedürüyle çalışması için dönem sonuna kadar dokunulmazlığı kaldırılırdı. Bu, yargılamanın bütün tasarruflarını o vekil hakkında uygulama olanağını veriyordu. Fakat burada dokunulmazlık bir bariyerdi. O bariyer kaldırıldı, tüm dosyalar bu tarafa alındı, son dosya geçince bariyer tekrar indirildi.

HDP’ye karşı siyasi imha operasyonu olduğu belirlememize başta şu anda divanda oturan arkadaşlarımız, ‘bu herkes içindir’ diyerek karşı çıkmıştı. Ama gördük ki sadece HDP’li vekillere dönük bir uygulamaydı. CHP’li arkadaşlar tutuklanma olmayacağı sözünü almışlar ve bunu beyan etmişlerdi. Tıpkı Alman faşizminde olduğu gibi sıra onlara geldiğinde itiraz edecek kimse kalmadı. ‘Anayasaya aykırı ama evet diyeceğiz’ sözünün nerelere geldiğini pek çok CHP’li arkadaş düşünmüştür.

Bu savunma değildir. Biz bu yaptıklarımızı yapmazsak kendimize ihanet, halklarımıza saygısızlık ve hakkı gücendirmek gibi ancak kendimize uygulayabileceğimiz yaptırımlarla malul oluruz. Bunun için bunu reddediyoruz.

Tuğba Hezer Öztürk hakkında komisyonda alınan bu karar önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurul gündemine gelecek.

Genel Kurul’da aynı yönde karar verilmesi durumunda HDP’li Öztürk’ün milletvekilliği, üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyuyla (276) düşürülecek.

Yüksekdağ’ın vekilliği düşürülmüştü

Daha önce HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksedağ’ın 21 Şubat’ta milletvekilliği, 9 Mart’ta da parti üyeliği düşürülmüştü.

Tutuklu vekiller

Halkların Demokratik Partisi’nin 11 milletvekili tutuklu bulunuyor.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dahil, partinin bir diğer eş genel başkanı olan ancak parti üyeliği ve milletvekilliği düşürülen Figen Yüksekdağ ile Ayhan Bilgen, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Muş Milletvekili Burcu Çelik, Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ve HDP Siirt Milletvekili Besime Konca tutuklu bulunuyor.