Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘Hesabını kapat’: Porto Riko’da dayatılan neoliberal reformlara karşı ‘Banka Karşıtı Gün’

‘Hesabını kapat’: Porto Riko’da dayatılan neoliberal reformlara karşı ‘Banka Karşıtı Gün’

HABER MERKEZİ – Amerika Birleşik Devletleri tarafından ‘azla yetinmeyi’ dayatan neoliberal reformları protesto eden eylemciler, ‘‘Banka Karşıtı Günü’’ ilan ediyor.


Çeviri: TOLGA ER


Porto Rikolu aktivistler, Amerika Birleşik Devletleri tarafından ‘azla yetinmeyi’ dayatan neoliberal reformlara karşı ‘’Banka Karşıtı Günü’’ ilan ediyor.

Banka Karşıtı Gün’ü tanıtan posterlerde “Hesabını kapat, aynı banka işlemini tekrarla, kendini bilgilendir, müşteri hizmetlerini ara ve şikayet et: Zengine kim para veriyor?” sözleri yer alıyor.

Organizasyonla ilgili üzerinde durulan konu; Santander ve Banco Popular gibi Porto Riko’da faaliyet gösteren önde gelen bankaların ada toplumunun iflasına yol açacak ekonomi alanındaki reformların gerçekleşmesinde suç ortağı olduğu.

Protestoculara göre bu bankalar, ülkenin içerisinde bulunduğu dengesiz ekonomik durumu lehlerine çeviriyor.

Ayrıca bankalar işçi sınıfına karşı kanuni dayanağı olmayan “para ve suç cezaları” uygulamakla kalmıyor; aynı zamanda tartışmalı PROMESA* yasasıyla kurulan Mali Denetleme Kurulu’nun ABD tarafından dayatılmasında işbirliği yapıyor.

Banka Karşıtı Günü düzenleyenler, ‘suistimallerden sıkılan halkın baskısını hissetme sırasının’ bankalara geldiğini belirtiyor. Kişilerin etkilendiği durumların da farklı olduğuna vurgu yaparak kişilerin bu durumlarına uygun çeşitli eylemlerin yapılmasını teklif ediyor.

Oluşturulan beş maddelik program şöyle:

  1. Köylerde etkinlikler organize edilsin ve kalabalık gruplarla bankalara gidilip kollektif bir şekilde hesaplar kapatılsın. Binlerce köylünün hesapları bankaların temelini oluşturuyor. Bizim paramızın bizden gittiğini düşünüyorlar. Banka hesabını kapatırken ve kartınızı kırarken fotoğrafını çekip #RecortaLaBanca, #DesangraLaBanca, #BPPR #Santander hashtagleriyle paylaşın.
  2. Hesabınızı kapatmak zorunda değilsiniz. Banka şube işlemlerinin kendisi, suistimal edilmek için alanlar yaratıyor. Sonucunda para yaratmayan, tekrarlayan işlemlerin toplu halde yapılması ile birlikte bankalar organize olmuş insanların etkisini hissedecektir. Örneğin; belli miktarda bir parayı çekin ve tekrar yatırın. Bu işlemi tekrar edin.
  3. Bankalara gidin, bankaların Porto Riko’nun ekonomik krizindeki sapkın rollerini ifşa edecek tiyatral gösteri ve sanatsal eylemler yapın.
  4. Grup olarak bankalara girin, düzenlerini ve krizdeki sorumluluğunu açığa vurun. Herkes bankaların krizdeki utanç verici rolünü bilmiyor. Bankaların hatalarını koro halinde dillendirelim.
  5. Müşteri hizmetlerini arayın ve bankaların kötü uygulamaları, suistimalleri ve sorumsuzlukları hakkında bankaları şikayet edin. İnsan hayatı pahasına devam eden açgözlülüklerini ifşa edin.

PROMESA: ABD’nin, ABD Kongresi’nde iki partinin de desteği ile Porto Riko’yu 73 milyar dolarlık borç krizinden kurtarmak için çıkardığı yasadır.

Kaynak: telesur