Ana SayfaÇeviriHindistan’da ‘inek maskeli’ protesto: Anayasada kadınlar inekler kadar yer bulmuyor

Hindistan’da ‘inek maskeli’ protesto: Anayasada kadınlar inekler kadar yer bulmuyor

HABER MERKEZİ – Sujatro Ghosh isimli bir sanatçı, Instagram’da başlattığı fotoğraf serisinde Hindistanlı kadınları ‘plastik inek maskeleri’ ile fotoğraflıyor. Ghosh’un amacı ise, “Kadınlara yönelik cinsel şiddet oranının çok yüksek olduğu Hindistan’da kadınların ülkenin çoğunluğunun inandığı Hinduizme göre kutsal addedilen inekler kadar önemsenmediğini” vurgulayan sessiz bir protesto yapmak.


Çeviri – Derleme: Ezgi Gül


Hindistanlı fotoğrafçı Sujatro Ghosh, Instagram adlı sosyal medya sitesinde bir fotoğraf serisi başlattı.

Sanatçı, başkent Yeni Delhi’de kamuya açık alanlarda Hindistanlı kadınları fotoğraflıyor.

Fakat bir gariplik var.

Kadınların kafasındaki ne öyle, kocaman bir plastik inek maskesi mi?

Hinduizmde inekler

Hindistan’da en yaygın inanç olan Hinduizme göre inekler ‘kutsal’ hayvanlar.

Bazı bölgelerde inek öldürmek yasak.

Hatta öyle ki et yediği düşünülen insanlardan ‘intikam almak’ için timler bile kurulmuş.

2015’te, Mohammad Akhlaq isimli bir Müslüman, inek eti yediği gerekçesiyle bölge sakinleri tarafından linç edilerek öldürülmüştü.

Bu yılın başında Maharashtra eyaleti, ineklerin öldürülmesi veya inek eti ürünleri satılması durumunda 5 yıla kadar hapis öngören bir yasayı kabul etmişti.

‘Anayasada kadın hakları inekler kadar yer bulmuyor’

Hindistan, kadına yönelik cinsel şiddetin en yoğun görüldüğü yerlerden biri.

24 yaşındaki Sujatro Ghosh, Calcutta’da yaşıyor.

Kendisini bir sanatçı ve aktivist olarak tanımlıyor.

Ghosh çalışmalarında ‘anayasada kadın haklarının inekler kadar korunmayışına’ dikkat çekmeye çalışıyor:

Hindistan gibi bir ülkede kadın hakları çok önemli bir konu. Bununla ilgili yıllardır mücadele veriyoruz. En büyük problem, yasaların uygulanışı. Hindistan’da kadın haklarının korunması konusuna sanatımla nasıl destek olabilirim diye düşünüyordum. Aklıma bu ineklerle ilgili haberler geldi ve ‘Neden bunu sanatsal bir şekilde yapamayayım?’ dedim. Bir kadın Delhi sokaklarına çıkıyor, kafasında inek maskesi. İnsanların nasıl tepki vereceğini görmek istedim. Maskeyle fotoğraflarını çekmek istediğim bazı arkadaşlarım ilk başta reddettiler. Ama Instagram’daki fotoğraflar çok ilgi görünce fikirleri değişti.

Altmetinde ‘eğer inekleri koruyabiliyorsak, e demek ki kadınları da koruyabiliriz’ diyen sanatçı, protestonun amacını şöyle anlattı:

Sanatım bir çeşit protesto. Benim ülkemde inekler kadınların hayatından ve güvenliğinden daha önemli. Birçok Hindu, ineklerin kutsal hayvanlar olduğuna inanıyor ve onlara tapıyor. Birçok müslüman da inekleri gündelik hayatında yiyecek olarak tüketiyor. Bu ‘tapalım mı yiyelim mi’ çatışması asla bitmiyor ve üzerinden siyasi çıkarlar sağlamak çok yanlış. Neden insanların ne tüketip tüketmeyeceklerini seçmelerine izin vermiyoruz? Toplumun çeşitli kesimlerinden kadınları fotoğraflayacağım. Bu, Hindistan’ın en çok ziyaret edilen yerlerindne biri olan Kapısı’ndan başlayan sessiz bir protestodur.

Sanatçının Instagram adresine buradan ulaşabilirsiniz.


Kaynak: France24