Ana SayfaEkolojiİHD ve Tabip Odası’nın ‘Sur raporu’: Yıkım derhal durdurulmalı

İHD ve Tabip Odası’nın ‘Sur raporu’: Yıkım derhal durdurulmalı

HABER MERKEZİ – Sur’da ‘kentsel dönüşüm’ adı altında yıkımın başlatıldığı iki mahallede incelemelerde bulunan İHD ve Tabip Odası’nın hazırladığı raporda, insan hakkının çiğnendiği ve halk sağlığının tehdit edildiğine dikkat çekilerek, yıkımın derhal durdurulması gerektiği belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ‘kentsel dönüşüm’ adı altında yıkımın başlatıldığı iki mahalleye ilişkin raporunu açıkladı.

İlçenin Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde 23 Mayıs’taki elektrik ve su kesintisinin akabinde başlatılan yıkım, mahalle sakinlerinin maruz kaldığı hak ihlalleri ve yaşadığı sağlık sorunlarına ilişkin incelemelerin ardından oluşturulan rapor, İHD Diyarbakır Şubesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında açıklandı.

Ayrıca raporu hazırlayan heyet, yıkımın sürdüğü mahallelerde yapılan inceleme ve görüşmelerin ardından Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ile görüşerek, gözlem ve izlenimlerini aktardı ve hak ihlalleri ile sağlık sorunlarının ortadan kaldırılması yönünde taleplerde bulundu.

Talep ve öneriler

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Dr. Şehmuz Gökalp, İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici, İHD ve Diyarbakır Tabip Odası yöneticilerinin katıldığı ve İHD Diyarbakır Şubesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında açıklanan raporda “acil” olarak değerlendirilen talep ve öneriler şöyle:

  • Mahalle sakinlerinin talepleri dikkate alınmalı.
  • Mahalle sakinleri, temel kamu hizmetlerinden mahrum bırakılmamalı ve bir an önce içme ve kullanma suyu ile elektrik hizmeti sağlanmalı.
  • Yetkililer ve hak sahipleri arasında sorunun çözümü konusunda diyalog sağlanmalı.
  • Sur’un tarihi dokusu ve demografik yapısı korunarak yaşanan soruna acil olarak çözüm üretilmeli.

Bilici: Yıkım derhal durdurulmalı

Ayrıca İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici, “Sur’da yaşayan insanların iradesine, düşüncesine bakılmaksızın tek taraflı dayatma ile hukuk dışı bir şekilde kamulaştırıldı. İnsan haklarına aykırı olan yıkımın derhal durdurulması gerekiyor” dedi.

Yıkımın siyasi karar neticesinde başlatıldığını dile getiren Bilici, şunları söyledi:

Sur’un tarihi dokusunu değiştirmeye dönük bir çabadır. Çabalarımız oldu ama maalesef sonuçsuz kaldı. İnsanları aç ve susuz bırakarak bir kez daha cezalandırma söz konusudur. Bu yol ve yöntemler çözüm getirmeyeceğini geçmişten bugüne kadar gördük. Asla ve asla; bizler Sur’da ve bölge kentlerinde yaşanan hak ihlallerinin hiçbir zaman peşini bırakmayacağız.

TTB Merkez Konsey üyesi Şehmuz Gökalp ise Sur ilçesinde yaşanan yıkım ile birlikte insan sağlığının tehlikeye girdiğini belirtti:

Su sorunu devam ederse, hijyen sorunu baş gösterecek, salgın hastalıklar baş gösterecek ve kronik hastalıklar daha çok alevlenecektir.