Ana SayfaDünyaİranlı kadınlardan başörtü zorunluluğuna karşı kampanya: ‘Beyaz Çarşambalar’

İranlı kadınlardan başörtü zorunluluğuna karşı kampanya: ‘Beyaz Çarşambalar’

HABER MERKEZİ – İran’da Benim Saklı Özgürlüğüm hareketi kadınların başörtü zorunluluğunu protesto etmek için ‘Beyaz Çarşambalar’ kampanyasını başlattı. Her çarşamba beyaz örtüler takan kadınlara erkekler de beyaz bilezik takarak destek veriyor.

İran’da kadınların başörtüsü takmadan dışarı çıkması 1979 yılından bu yana yasak.

Baskı altında yaşayan kadınlar bu kuralı protesto etmek için çeşitli kampanyalar düzenliyor.

Bunlardan biri de İranlı aktivist ve gazeteci Masih Alinejad’ın başlattığı My Stealthy Freedom (Benim Saklı Özgürlüğüm) adlı hareketin startını verdiği ‘Beyaz Çarşambalar’ (#WhiteWednesdays) kampanyası.

‘Zorunlu örtünün dayatılması hakaret’

Sivil Sayfalar’dan Bahar Kılınç’ın haberine göre kampanya çalışmasına dair hazırlanan açıklamanın bir bölümü şöyle:

Örtüsüz geçen çarşamba günleri veya #WhiteWednesdays (Beyaz Çarşambalar) adlı yeni bir kampanya başlatıyoruz. (Örtü) zorunluluğu olmayan bu Çarşamba, (örtü) zorunluluğuna karşı olan tüm erkek ve kadınlar için olan bir gün. Bu kampanya aynı zamanda peçe giymeyi isteyen, ancak bunu başkalarına dayatma fikrine karşı çıkan kadınlara da hitap ediyor.

İran’daki birçok örtülü kadın, zorunlu örtünün dayatılmasını bir hakaret olarak görüyor. Bu kadınlar, beyaz giymiş fotoğraflarını çekerek, örtü zorunluluğuna itirazlarını gösterebilirler. Kampanyamız zorlamaya karşı olan barışçıl bir protesto ve hepinizi bize katılmaya davet ediyoruz.

Kampanyanın amblemi barış rengi olan beyaz

Beyaz bilezik takan erkekler ve beyaz başörtüsü örten kadınlar lütfen videolarınızı bize gönderin. Örtü zorunluluğuna karşı olan bu protesto gösterisinin amblemi barış rengi olan beyaz rengidir. İran’da yaşayan her İranlı kadın, başörtüsü takmayı seçer ya da seçmez. Zorunlu peçeyi savunanların kendi mitinglerini kolaylıkla yapmalarına izin verildiğine göre, her Çarşamba günü kampanyamızın işareti olan beyaz renkle tepkimizi göstereceğiz.

İranlı kadınlar ve erkekler beyazlı videolarını ve fotoğraflarını #WhiteWednesdays etiketiyle gönderiyor.

Hareketin çağrıcısı Alinejad da Instagram hesabından iki erkek arkadaşının beyaz bilezik, bir kadının ise beyaz örtü taktığı bir fotoğrafı #WhiteWednesdays etiketiyle paylaştı.

“Örtülü veya örtülü olmayan tüm kadınları, aramızdaki dayanışmalarını göstermek için davet ediyoruz.”