Ana SayfaÇeviriKanada’da LGBTİ çocukların beyanını kabul etmeyen ailelerin velayet hakkı alınacak

Kanada’da LGBTİ çocukların beyanını kabul etmeyen ailelerin velayet hakkı alınacak

HABER MERKEZİ – Kanada’daki Ontario eyaleti, çocuklarının cinsiyet kimliğini ya da cinsel yönelimini kabul etmezlerse ebeveynlerin ya da koruyucu ailelerin çocuklarının devlet tarafından ‘istismarın olmadığı başka bir yere’ alınmasını öngören yasa tasarısını kabul etti. Yeni yasaya göre çocukların ve gençlerin ‘ırk, dil, kültür, din, vatandaşlık’ gibi özellikleri de sosyal servisler ve yargıçlar tarafından dikkate alınacak.


Haber: EZGİ GÜL


Kanada’nın ikinci en büyük eyaleti olan Ontorio, 23 hayır oyuna karşılık 63 evetle Çocuklar Gençler ve Aileleri Destekleme Yasası’nı kabul etti.

Çocuk koruma, yetiştirme ve evlat edinme hizmetlerini düzenleyen eski yasaların yerini alan kanuna göre, eğer Ontorio’daki bir aile çocuklarının cinsiyet kimliğini ya da cinsel yönelimini kabul etmezse çocuğun velayet hakları devlet tarafından ailesinden alınabilecek.

Yasa maddeleri uyarınca, tüm sosyal hizmet servisleri ve hakimler değerlendirmeleri yaparken artık çocukların “ırk, soy,  renk, etnik köken, vatandaşlık, aile çeşitliliği, engellilik, cinsiyet, cinsel yönelim, toplumsal cinsiyet kimliği” gibi özelliklerini dikkate alacak.

Bakan: ‘Çocuğun ne olduğunu ifade etmesine izin vermemek istismardır’

Tasarıyı tanıtan Çocuk ve Aile Hizmetleri Bakanı Michael Coteau, çocuklarının kimliklerine veya yönelimlerine saygı duyulmamasını ‘istismar’ olarak niteleyerek şöyle dedi:

Bir çocuk kendisini herhangi bir şekilde tanımlıyorsa ve onunla ilgilenen kişi buna ‘hayır’ diyorsa bu bir çeşit istismardır. Eğer  bir istismar uygulanıyorsa da çocuk çevresinden uzaklaştırılıp istismarla karşılaşmayacağı bir yerde korumaya alınabilir

Çocuğun öğrenimi ve dini eğitimi ebeveynler tarafından belirlenemeyecek

Eski yasalar, ebeveynlerin “çocuğun eğitimini ve dini yetiştirilmesini yönlendirmesine” izin veriyordu.

Hatta Ontorio’daki çocuk servisi, Nisan’da bir koruyucu çiftin iki kızını ‘Paskalya tavşanının gerçek olmadığını’ söyledikleri gerekçesiyle ellerinden almıştı.

Çift 3 ve 4 yaşındaki kız çocuklarına yalan söylemek istemediklerini belirtirken sosyal hizmet çalışanı ‘Bu Kanada’nın kültürünün büyük bir parçası olduğu için Paskalya tavşan vardır deyin’ demişti.

Yeni yasa ebeveynlerin bu ‘belirleme hakkını’ da alıyor.

Şu anki yasada ebeveynlerin görevi ‘çocuğun ya da gencin cinsiyet kimliği, cinsel yönelimi ve kültürel kimliğine uygun olarak eğitim ve öğrenim hakkını sağlamak’ olarak geçiyor.

Çocuk merkezli ırkçılık karşıtı sistem

Ontorio Çocuk ve Genç Hakları savunucusu Irwin Elman yasanın geçmesi hakkında, bu bir ‘paradigma kayması.  Artık ırkçılık karşıtılığı ve çocuk haklarına olan bağlılık ile “çocuk merkezli hizmet sistem” oluşturuluyor.