Ana SayfaDünyaKatar 4 ülkenin talep listesini reddetti: ‘Mantıklı değil’

Katar 4 ülkenin talep listesini reddetti: ‘Mantıklı değil’

HABER MERKEZİ – Katar; Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in ablukanın kaldırılması karşılığında sunduğu 13 maddelik talepler listesini reddetti.

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in 5 Haziran’da Katar’la “terörü desteklediği” gerekçesiyle tüm diplomatik ilişkileri kesmesinin ardından başlayan kriz devam ediyor.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in ablukanın kaldırılması karşılığında ilettiği 13 maddelik talepler listesini reddettiklerini açıkladı.

Abdurrahman es-Sani Al Jazeera kanalına yaptığı açıklamada, listenin “mantıklı ve uygulanabilir” olamadığını dile getirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Enver Gargaş ise taleplerinin kabul edilmemesinin “yolların ayrılması” anlamına geleceğini belirterek Katar’ı Arap monarşileri arasında bir “Truva atı” olarak da nitelendirdi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre 13 maddelik listede, Katar’ın İran’la bağlarını zayıflatması, isyancı Husilere mali desteğin kesilmesi ve medya kuruluşu Al Jazeera’nın kapatılması da talepler arasında yer alıyordu.

Dört ülke, bu şartların 10 gün içinde yerine getirilmesi isteğinde bulunmuştu.

Katar Dışişleri Bakanı, krize ilişkin yapılan açıklamaları hatırlatarak şunları söyledi:

ABD Dışişleri Bakanlığı, yakın zamanda yaptığı açıklamada, ambargocu ülkelere, mantıklı ve uygulanabilir bir liste sunma çağrısı yaptı. İngiltere Dışişleri de taleplerin ölçülü ve uygulanabilir olması gerektiğini söyledi… İletilen taleplerin içeriği, ‘terörle mücadele’ ile uygulanan ambargonun alakası olmadığının kanıtıdır.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın aralarında yer aldığı 13 ülke “terörü desteklediği” gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkileri kesme kararı almıştı.

Körfez’in önde gelen ülkelerince diplomatik ve ekonomik olarak ablukaya alındığı ve bölgede krizin sürdüğü esnada ise Katar’a Türk askeri konuşlandırılmasını öngören karar tasarısı ise geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilmişti.

Öte yandan Katar Dışişleri Bakanı ülkelerine uygulanan ambargonun kaldırılması çağrısı yapmış ve ambargo altındayken hiçbir uzlaşma anlaşmasının imzalanmayacağını açıklamıştı.

Katar’a ambargo uygulayan ülkeler 22 Haziran’da yaptırımların sona erdirilmesi için ülkeye yönelik ön şartlarını ortaya koyan bir talep listesi sundu.

Listede Katar merkezli yayın kuruluşu El Cezire’nin kapatılması, İran’la ilişkilerin sınırlandırılması, Katar’daki Türk askeri üssün kapatılması gibi talepler yer alıyordu.

Listede, Türkiye’nin kurduğu askeri üssün kapatılması maddesine ise Ankara’dan ‘jet yanıt’ gelmişti.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise Körfez ülkelerinden gelen çağrı için “Katar’daki üssün kapatılması gibi bir ihtimalin olmadığını” söylemişti.