Ana SayfaÇeviriKatar diplomatik ablukaya rağmen rahat: ‘Ekonomimizi rahatlıkla koruyabiliriz’

Katar diplomatik ablukaya rağmen rahat: ‘Ekonomimizi rahatlıkla koruyabiliriz’

HABER MERKEZİ – Körfezde başlayan kriz 13 ülkenin Katar’la ekonomik ve diplomatik bağlarını kesmesiyle derinleşirken, Katar Ekonomi Bakanı Al Emadi, ülkesinin dünyadaki en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatçısı olduğunu ve Türkiye ve Doğu Avrupa’yla ticaret yapabileceğini vurgulayarak “Arap ülkelerinin uyguladığı yaptırımlar karşısında kendi ekonomimizi ve para birimimizi rahatlıkla koruyabiliriz” dedi.

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, geçtiğimiz hafta Katar’la “terörü desteklediği” gerekçesiyle tüm diplomatik ilişkileri kesmişti.

Bu dört ülkenin ardından Yemen, Libya, Maldivler, Mauritius, Moritanya, Komorlar, Ürdün, Senegal ve Nijer de Katar’la ilişkilerini kestiğini açıklamıştı.

Körfez’deki krizin Katar’ın ‘uzlaşma’ çağrılarına rağmen yeni ülkelerin tutum almasıyla büyüyerek sürmesinin akabinde Katar Ekonomi Bakanı Ali Sherif El Amadi, ‘Katar’ın Arap ülkelerinin yaptırımlardan dikkate alınacak kadar etkilenmediğini’ söyledi.

Reuters’ın haberine göre Emadi, pazartesi günü verdiği röportajda “Katar diğer Arap ülkelerinin uyguladığı yaptırımlar karşısında kendi ekonomisini ve para birimini rahatlıkla koruyabilir” dedi.

“Enerji sektöründe en öndeyiz, başka ülkelerle ticaret yaparak krizden etkilenmeyeceğiz”

Arap ülkelerinin uyguladığı yaptırımlar, Katar’da ithalatın ve diğer malların akışını aksatmış, birçok yabancı bankanın ülkeyle ilişkilerini azaltmasına sebep olmuştu.

Ancak Ekonomi Bakanı Emadi, ‘dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatçısının enerji sektöründeki ve ekonomideki yerinin normal seyrinde devam ettiğini ve gıda ve diğer malların temininde ciddi bir etki olmadığını’ belirtti.

Emadi, “Katar, Türkiye’den, Doğu Avrupa’dan mal alabilir. Ve bu durum ekonomiyi olduğundan da çeşitli hale getirerek krize cevap olacak” dedi.

“İlişkisini kesen ülkeler de kaybedecek”

Emadi, Katar’la diplomatik ve ekonomik ilişkilerini keseceğini deklare eden ülkelerin de bölgedeki ticaretin azalmasıyla en az Katar kadar para kaybedeceğini kaydetti:

Birçok insan bu işte tek kaybedenin biz olduğumuzu düşünüyor. Oysa aslında biz bir dolar kaybediyorsak, onlar da bir dolar kaybediyor

Katar riyali ülke içinde ve döviz piyasalarında risk altına girdi fakat Emadi’nin ifadesine göre bunun için de ‘endişelenmeye gerek yok’:

Rezervlerimiz ve yatırım fonlarımız gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 250’sinden fazlasına sahip. Dolayısıyla insanların Katar riyaline ne olacağı ile ilgili spekülasyonlarla ilgili endişelenmesine gerek olmadığını düşünüyorum

Emadi, Katar’ın, Batı’da sahip olduğu büyük şirketlerin hisselerini satmasının yakın gelecekte görünmediğini, içinde bulundukları pozisyonla, yatırımlarla ve likidite ile mutlu olduklarını söyledi.

Yerel pazara devletin müdahale etmesinin dahi gerekmeyeceğini belirtti.

Krizin ekonomiye etkisi

“Terör örgütlerine desteği” nedeniyle 13 ülkenin Katar ile diplomatik ilişkilerini kesmeleri, ülkenin petrol piyasası ve uluslararası hava ulaşımı üzerinde olumsuz etkilere neden olmuştu.

Öyle ki Arap ülkelerinin Katar’la olan sınırlarını kapatma kararı, bölgedeki ithalata bağımlı olan Katar’da büyük paniğe neden olmuş, Katar’ın devlet tahvilleri diplomatik ablukanın ardından baskı altına girerken, Katar Riyali ise değer kaybetmişti.

Kriz, Katar borsasının en son yaklaşık sekiz sene önce yaşanan bir seviyeye gerilemesine vesile olmuştu.

Öte yandan Katar krizi, petrol yatırımcılarının gerginliğinin artmasını da beraberinde getirmişti.

Katar ekonomisinin büyük bir kısmı petrol ve doğalgaz gibi yeraltı kaynaklarının ihracatına bağımlı.

İran ve Rusya’nın ardından dünyanın üçüncü en büyük petrol kaynaklarına sahip olan Katar, halihazırda sıvı doğalgazın (LNG) dünya çapında en büyük ihracatçısı konumunda.


Çeviri-Derleme: Ezgi Gül