Ana SayfaDünyaKatar’dan listeye ilk rest: Arap ülkelerinin talepleri makul ve uygulanabilir değil

Katar’dan listeye ilk rest: Arap ülkelerinin talepleri makul ve uygulanabilir değil

HABER MERKEZİ – Arap ülkeleri tarafından dün Katar’a iletilen ‘talep listesine’ ilk rest hükümet yetkilisi Sheikh Saif bin Ahmed Al Than’dan geldi. Al Than, Türk üssünün kapatılmasını da içeren liste için ‘Terörü engellemek değil Katar’ın egemenliğini kısıtlamak amacı taşıyor. Makul ve uygulanabilir değil” dedi. Katar Dışişleri ise taleplere ilişkin resmi cevabı gün içerisinde verecek.

Suudi Arabistan, Bayreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın ‘terörü desteklediği’ iddiasıyla Katar’a ambargo uygulama kararı almasıyla çıkan Körfez krizi büyüyerek devam ediyor.

Son olarak Arap ülkeleri dün Katar’a ambargoyu kaldırmak için yerine getirilmesini şart koştuğu 13 maddelik bir ‘talepler listesi’ iletmişti.

Ancak Katar bu listeye sıcak bakmıyor.

Katar’da hükümete bağlı İletişim Ofisi’nin müdürü olan Sheikh Saif bin Ahmed Al Thani yaptığı açıklamada, Arap ülkeleri tarafından 22 Haziran’da iletilen ‘talep listesi’nin ‘makul ya da uygulanabilir’ olmadığını ifade etti.

Al Thani listeye ilişkin şunları söyledi:

Bu talepler listesi Katar’ın başından beri söylediklerini haklı çıkarıyor. Yasadışı uygulanan ambargonun asla terörü engellemekle alakası yok, tek amaç Katar’ın egemenliğini sınırlamak ve dış işlerimize karışmak. Amerika ambargo uygulayan ülkelere ‘makul ve uygulanabilir’ bir talepler listesi oluşturulmasını söyledi. İngiltere taleplerin ‘ölçülü ve gerçekçi’ olması gerektiği çağrısında bulundu. Bu liste, kriterlere uymuyor.

Ayrıca Katar Dışişleri’nden yapılan açıklamada, talep listesine resmi cevabın gün içinde verileceği belirtildi.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın aralarında yer aldığı 13 ülke “terörü desteklediği” gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkileri kesme kararı almıştı.

Körfez’in önde gelen ülkelerince diplomatik ve ekonomik olarak ablukaya alındığı ve bölgede krizin sürdüğü esnada ise Katar’a Türk askeri konuşlandırılmasını öngören karar tasarısı ise geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilmişti.

Öte yandan Katar Dışişleri Bakanı ülkelerine uygulanan ambargonun kaldırılması çağrısı yapmış ve ambargo altındayken hiçbir uzlaşma anlaşmasının imzalanmayacağını açıklamıştı.

Katar’a ambargo uygulayan ülkeler 22 Haziran’da yaptırımların sona erdirilmesi için ülkeye yönelik ön şartlarını ortaya koyan bir talep listesi sundu.

Listede Katar merkezli yayın kuruluşu El Cezire’nin kapatılması, İran’la ilişkilerin sınırlandırılması, Katar’daki Türk askeri üssün kapatılması gibi talepler yer alıyordu.

Listede, Türkiye’nin kurduğu askeri üssün kapatılması maddesine ise Ankara’dan ‘jet yanıt’ gelmişti.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise Körfez ülkelerinden gelen çağrı için “Katar’daki üssün kapatılması gibi bir ihtimalin olmadığını” söylemişti.