Ana SayfaDünyaKÖRFEZ’de KRİZ | ABD’ye giden Katar Dışişleri Bakanı’ndan açıklama

KÖRFEZ’de KRİZ | ABD’ye giden Katar Dışişleri Bakanı’ndan açıklama

HABER MERKEZİ – Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani, ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile görüştü. El Sani, görüşmelerde Suudi Arabistan’ın pozisyonunu kabul edilemez bulduklarını ve taleplerin, ‘talep değil ispat edilmemiş iddialar’ olduğunu söyledi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel al-Jubeir ise taleplerde pazarlığın söz konusu olmadığını ifade etti.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın aralarında yer aldığı 13 ülkenin “terörü desteklediği” gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkileri kesme kararı almasının ardından yaşanan krizde yeni bir gelişme yaşandı.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani, ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile Washington’da görüştü.

El Sani, Suudi Arabistan’ın görüşmelerdeki pozisyonunu kabul edilemez bulduklarını belirtti.

Görüşmelerin gerçekleştiği Washington’da bulunan El Sani şöyle konuştu:

Uluslararası ilişkileri şekillendiren ilkelere aykırı hareket ediliyor. Talep listesi iletip müzakere etmeyi reddedemezsiniz.

El Sani ayrıca talep listesine ilişkin, “Bunlar talep değil, ispat edilmemiş iddialardır” dedi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: Katar’a iletilen taleplerde pazarlık söz konusu değil

Bu açıklamanın ardından ise Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel al-Jubeir’den bir açıklama geldi.

Twitter’dan yapılan açıklamada Katar’a ilişkin katı tavrını değiştirmeyen Jubeir, “Katar’a ilettiğimiz talepler pazarlık edilemez. Radikallere ve teröre verdiği desteği sonlandırmak Katar’a kalmış” dedi.

Jubeir, açıklamasının devamında şunları söyledi:

Daha önce bulunduğumuz konumdayız. İstediğimizi belirttik, pozisyonumuzu aldık. Katar, eğer Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri içindeki yerine geri dönmek istiyorsa, ne yapacağını biliyor.

Eğer bir şey yapmazlarsa, yalnız kalırlar. Onlarla anlaşmak zorunda değiliz. Eğer tutumlarında bir değişiklik olmazsa, bize zarar veren bir ülke ile anlaşmak zorunda değiliz.

ABD: Hangi maddelerin uygulanacağı taraflara kalmış

ABD’den yapılan açıklamada ise taleplerin hangilerinin karşılanabileceği veya gerçek dışı olduğuna ilişkin kararı tarafların vermesinin doğru olacağı söylendi.

Açıklamada, “Sonunda, bu kararlarla ve anlaşmayla hayatlarına devam edecek olan taraf ülkelerdir” dendi.

Tillerson daha önce “Katar’ın bazı maddeleri yerine getirmesinin çok zor olacağını” söylemişti.

Birleşik Arap Emirlikleri: Katar ve KİK ülkeleri arasında ticari tercih yapılabilir

Britanya’da yayımlanan Guardian gazetesine konuşan Birleşik Arap Emirlikleri Moskova Büyükelçisi Omar Gobaş, KİK ülkelerinin Katar’a daha fazla ekonomik baskı yapmayı düşündüklerini belirtti.

Gobaş, KİK ülkelerinin ticari partnerlerine, Katar ile KİK ülkeleri arasında ticari bir tercih yapmaları gerekebileceğinin sinyalini verdi.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın aralarında yer aldığı 13 ülke “terörü desteklediği” gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkileri kesme kararı almıştı.

Körfez’deki dört Arap ülkesi, bölgedeki krizin çözümü için Katar’ın önüne bir talep listesi koymuştu.

Listede yer alan talepler şöyleydi:

–          El-Cezire haber kanalı kapatılacak.

–          Türkiye’nin Katar’daki askeri üssü kapatılacak ve Türkiye’yle askeri ortaklık sonlandırılacak.

–          Katar, radikal grupları desteklemeyecek.

–          İran ile ilişkiler azaltılacak.

–          Katar, tazminat ödeyecek.

–          Katar ülkelerin ‘terörizm’ iddiasıyla iadesini istediği kişileri teslim edecek.

–          Katar Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır vatandaşı olanları kendi vatandaşlığına kabul etmeyecek, kendi topraklarında bulunan bu dört ülkenin vatandaşlarını ise sınırdışı edecek (Katar’ın ülkelerin işlerine karışamaması için).

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in ablukanın kaldırılması karşılığında ilettiği talepler listesini ‘mantıklı olmadığı’ gerekçesi ile reddettiklerini açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, iletilen taleplerin Katar tarafından ‘dikkatli bir şekilde’ incelenmeye başlandığını açıklamıştı. Tillerson bazı taleplerin yerine getirilmesinin ise zor olacağını söylemiş ancak krizin çözümü konusunda diyalog için bir temel oluşturabileceğini ifade etmişti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise Tahran’ın izlediği politikanın hedefinin Katar’la ilişkileri sürekli olarak geliştirmek olduğunu belirterek “Tahran, Katar hükümeti ve halkının yanındadır” demişti.


Karınca Dış Haberler