Ana SayfaDünyaKörfez’de ‘taht oyunları’: Suudi Arabistan’da kral, Veliaht Prensi azledip yerine oğlunu getirdi

Körfez’de ‘taht oyunları’: Suudi Arabistan’da kral, Veliaht Prensi azledip yerine oğlunu getirdi

HABER MERKEZİ – Körfez’de diplomatik kriz sürerken, Suudi Arabistan kral değişikliğine gitti. Kral Selman, Veliaht Prens Muhammed bin Nayif’in yerine oğlu Muhammed bin Selman’ı getirerek ülkede bir geleneği sona erdirdi. Bu değişikliğe İran Devlet Televizyonu’nun yorumu ise ‘yumuşak darbe’ oldu.

Krizin sürdüğü Körfez’deki ülkelerden Suudi Arabistan’da Kral Selman, ülkesinde bir geleneğe son verdi.

Kral Selman, Veliaht Prens Muhammed bin Nayif’in yerine 31 yaşındaki oğlu Muhammed bin Selman’ı getirdi.

Böylece Birinci Veliaht olan Prens Muhammed bin Nayif başbakan ve içişleri bakanlığı dahil tüm görevlerinden azledildi.

Kral Selman’ın oğlu olan Savunma Bakanı Muhammed bin Selman ise Birinci Veliaht ve Başbakan oldu. Salman’ın ayrıca Savunma Bakanlığı görevi de devam edecek.

Yemen’deki savaşı yürütüyor

Muhammed bin Salman, Yemen’de yürütülen savaşın yanı sıra petrol politikasını yönetiyor ve petrol gelirlerinin azalacağı öngörülen yıllar için ülkenin nasıl yapılanacağını tasarlıyor.

Veliaht prensliğine yapılan bu atama geçen iki buçuk yılda Suudi Arabistan’da meydana gelen geniş çaplı değişimleri izliyor.

Riyad, 2015 yılında Yemen’e askeri müdahalede bulunarak ve 2016 devlet petrol şirketi Aramco’nun kısmen özelleştirilmesi kararını alarak yakın ülkeleri şaşırtmıştı.

Değiştirilen 50’inci madde

Değişikliği getiren kararnameyle, Suudi Arabistan Kralı’nın seçimini öngören Anayasa’nın 50’nci maddesinde değişiklik yapıldı.

Buna göre, “Kral, kurucu lider Abdulaziz bin Abdurrahman bin Suud’un oğulları arasından seçilir” hükmü, “Ülkeyi yönetecek olan kişi, kurucu lider Abdulaziz bin Abdurrahman bin Suud’un oğulları ve torunları arasından seçilir” şeklinde değiştirildi.

İran Devlet Televizyonu: Suudi Arabistan’da yumuşak darbe

İran Devlet televizyonu ise Muhammed Bin Salman’ın kuzeni yerine tahta geçirilmesini ‘yumuşak bir darbe’ olarak yorumladı.

Televizyondaki haber başlığı şu şekilde: “Suudi Arabistan’da yumuşak darbe/ Babasının veliahtı oğlu oldu“.

İran-Suudia Arabistan gerginliği

Suriye ve Yemen’deki çatışmalarda farklı tarafları destekleyen İran ve Suudi Arabistan arasında gerilim tırmanıyor.

Geçtiğimiz hafta İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen IŞİD saldırıları için İran, Suudi Arabistan’ı suçlamış, Suudi Arabistan bağlantıyı reddetmişti.