Ana SayfaKadınMarmara Üniversitesi trans kadının diplomasını yeni kimliğine göre düzenlemiyor

Marmara Üniversitesi trans kadının diplomasını yeni kimliğine göre düzenlemiyor

HABER MERKEZİ – Bir yıl önce cinsiyet geçiş sürecini tamamlayan trans kadın Ece Karaoğlan, 17 yıllık diş hekimi. Sürecin ardından mezun olduğu Marmara Üniversitesi’ne giderek diplomasının yeni kimliği için yeniden düzenlenmesini talep eden Karaoğlan, ret cevabı aldı. Mesleğini sürdüremeyen Karaoğlan, açtığı davanın kazanımla sonuçlanmasını bekliyor.

Ece Karaoğlan Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 2000 yılında mezun olduktan sonra tutkuyla sevdiği işini yapmaya başlayan bir hekim.

Hürriyet’ten Banu Tuna’nın haberine göre “Mesleğimle ilgili hayallerim vardı, hırslıydım. Ama hem erkek gibi görünmeye çalışmak hem de bir yerlere gelmek çok zor” diyen Ece, üniversitede ailesine yönelimini açıklamış ancak büyük bir tepki ve reddedişle karşılaşmış.

Ardından 17 yıllık meslek hayatı boyunca çalıştığı klinikte kimliğini saklamadığını söyleyen trans kadın, ‘Trans gender’ım diyordum, ama dostlarımın kliniğinde çalışıyordum. Fakat hastalar beni tercih etmiyordu. İşyerinde ‘Bey’ diyenler oluyordu. Bey demeyin, doktor deyin dedim. Hastaların da kafası karışıyordu” diyor.

Artık istediği gibi yaşamak istediğini belirten Ece Karaoğlan, geçtiğimiz yıl Taylan’da ameliyat olarak cinsiyet geçiş sürecini tamamlamış.

14 Temmuz 2016’da yeni kimliği ile yeni hayatına başlayan Ece’nin ilk işi ehliyet ve pasaportunun ardından diplomasını yeni kimliğine göre düzenlemek olmuş.

Trans kadın Marmara Üniversitesi’ne yaptığı başvuru yönetim tarafından reddedilmiş.

Ece Karaoğlan, bunun üzerine Pembe Hayat Derneği’ne ulaşmış ve dernek de Marmara Üniversitesi Rektörlüğü ile iletişime geçmiş.

Üniversitenin gerekçesi: Hukuksuzluk yok değişim yapılmayacak

Diploma bilgilerinin değişikliği için başvuruda bulunan Pembe Hayat’ın başvurusu da reddedildi.

Gerekçe olarak ise “Mezun olurken kimlik bilgilerine göre diploma verildi, hukuksuzluk yoktur değişim yapılmayacaktır” gösterildi.

“Benden sonra gelenler bu zorluğu yaşamasın”

28 Ocak’ta, Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’ne karşı dava açan Ece hala davanın sonuçlanmasını ve yeni diplomasını bekliyor.

Pembe kimliğimi aldım, fiziksel olarak bir kadının sahip olduğu organlara sahibim. Mesleğimi seviyordum, severek okumuştum. Bir daha diş hekimliği yapmayacak olsam bile bu davayı sürdüreceğim çünkü benden sonra gelenler bu zorluğu yaşamasın istiyorum.

‘Bu bir insan hakları ihlali’

Ece Karaoğlan ve avukatı dava dilekçesinde bunun bir insan hakları ihlali olduğunu belirtiyor.

Mesleği itibarıyla, muayenehane açmak için yeni diplomaya ihtiyacı olduğunu belirten Ece’nin avukatı şunları aktardı:

Mevcut durumun günlük hayatında karmaşaya yol açacağını anlattık. Ece’nin cinsiyet dönüşümüne dair bir mahkeme kararı var. Mahkeme kararları, yargı kararları her zaman idari kararlardan güçlüdür. Bu mahkeme kararı uyarınca Ece’nin tüm kimlik belgelerinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

Aksi, kişinin özel hayat mahremiyetinin ihlalidir. Ece her gittiği yerde cinsiyet dönüşüm ameliyatı yaptırdığını, bu yüzden diplomasının eski kimliğiyle düzenlenmiş olduğunu anlatmak zorunda değil. Bir insanın çalışma hakkını elinden alıyorlar.