Ana SayfaDünyaMay ‘Avrupa’nın en muhafazakar partisi’ ile anlaşma imzaladı: Azınlık hükümeti kurulacak

May ‘Avrupa’nın en muhafazakar partisi’ ile anlaşma imzaladı: Azınlık hükümeti kurulacak

HABER MERKEZİ – Britanya Başbakanı Theresa May, kendi isteğiyle gittiği erken seçimlerde çoğunluğu kaybetmesinin ardından azınlık hükümeti kurabilmek için ‘Avrupa’nın en muhafazakar partisi’ olarak bilinen Demokratik Birlik Partisi ile anlaştı.

Britanya Başbakanı May’in kendi isteğiyle gittiği 8 Haziran seçimlerinde lideri olduğu Muhafazakar Parti’nin çoğunluğu kazanamamasının ardından başlayan hükümet kurma tartışmaları büyüyordu.

Muhafazakar Parti’nin Avam Kamarası’ndaki üye sayısı 650’de 330’dan 318’e düşmüştü.

Britanyalılar tek başına hükümet kuracak sayıya ulaşamayan May’in, ‘Avrupa’nın en muhafazakar partisi’ olarak bilinen ve eşcinsel evliliğe, kürtaja karşı çıkan Demokratik Birlik Partisi (DUP) ile birlikte çalışacağını söylemesine tepki göstermiş, istifasını istemişti.

İstifa çağrılarına kulak asmayan May, 2 haftadır DUP ile görüşüyordu.

Bugün taraflar arasında anlaşma imzalandı.

Koalisyon değil azınlık hükümeti kurulacak

Anlaşma uyarınca DUP May’i desteklerken, May hükümeti tarafından her yıl  Kuzey İrlanda’ya en az 1 milyar pound (1.3 milyar dolar) ek fon verilecek.

DUP, Avam Kamarası’ndaki oylamalarda May lehine oy kullanacak fakat koalisyon hükümeti kurulmayacak, May azınlık hükümeti kuracak.

Bu anlaşmayla birlikte May, bütçe ve Avrupa Birliği’nden ayrılma ile ilgili yasaları meclisten ‘istediği gibi’ geçirebilecek oy çoğunluğuna sahip oldu.

 


Karınca Dış Haberler