Ana SayfaKadınMayıs ayında 39 kadın erkek şiddetiyle yaşamını yitirdi

Mayıs ayında 39 kadın erkek şiddetiyle yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre 2017’nin Mayıs ayında 39 kadın katledildi, 38 çocuk cinsel istismara, 17 kadın ise cinsel şiddete maruz bırakıldı. Raporda kadın cinayetlerinde sayısal artışın yanında işleniş biçiminin de değiştiğinin altı çizildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2017 Mayıs ayı “Kadın Cinayetleri” raporunu açıkladı.

2017 yılında kadın cinayetlerinde en yüksek sayının Mayıs ayında göründüğü belirtildi.

Raporda, Mayıs ayında 39 kadının erkek şiddetiyle yaşamını yitirdiği, 38 çocuğun cinsel istismara, 17 kadının ise cinsel şiddete maruz bırakıldığı kaydedildi.

Ayrıca raporda, 2016 yılının ilk 5 ayı içerisinde kadın cinayeti 137 iken, bu yıl 5 ay içerisinde toplam 173 kadının öldürüldüğü kaydedildi.

Mayıs ayında en çok kadın cinayetlerinin işlendiği iller ise şöyle: İstanbul’da 6, İzmir’de 5, Bursa, Gaziantep ve Kayseri’de 3 kadın.

Kadın cinayetlerinde sayısal artışın yanında işleniş biçiminin de değiştiğinin altı çizilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

Kadınlar işkence görüyor, çocuklarının gözleri önünde veya çocuklarıyla beraber öldürülüyor, şüpheli ölümler artıyor. Evine patlayıcı yerleştirmek, ‘levye’ ile öldürmek gibi savaş ve barbar yöntemler kullanılıyor. 2015 yılında kaybolan Betül Türkmen’in cesedi, bu yıl gömülmüş halde bulundu. Bunların tümü, kadın düşmanlığının arttığı yeni bir cinsiyet rejiminin tehlikeli yeni semptomları sayılabilir. Kadın hak ve özgürlükleri için daha çok mücadele ve çaba göstermek gerektiğini ortaya koyar.

Medya yansıması

Kadın cinayetlerinin artmasına rağmen basında kadın cinayeti haberlerinin düştüğü vurgulanan raporda, şunlar belirtildi:

2017 yılının ilk 100 günlük diliminde ise yapılan haber sayısı 2 bin 44 olarak belirtildi. Kadın cinayeti ve kadına yönelik şiddet geçtiğimiz yıla oranla ciddi oranda artış gösterirken, basında yer alan haberler nasıl aynı oranda düşüş gösterebiliyor? Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi maddelerine göre kadın cinayeti verilerinin çıkartılması ve nedenlerin tespitleri devletin göreviyken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak bu verileri her ay basından aldığımız haberlerle hazırlıyoruz. Kadın cinayeti ve kadına yönelik şiddet günümüzde artarken basında bu haberlerin yarıya düşmesi toplumda kadınların yalnız bırakılmaya çalışılmasının, şiddetin bir başka boyutunun göstergesidir. Türkiye’de ifade özgürlüğünün kısıtlanmasının ve birçok basın kuruluşunun kapatılmasının bu sonuçta payı olabilir.

Rapordan öne çıkanlar ise şöyle:

  • Kadın cinayetlerinde yaş aralığı düşüyor, çocuklar öldürülüyor. Bu ay öldürülenlerin 3’ü 0-12 yaş aralığında kız çocuklarından oluşuyor.

  • Mayıs ayında öldürülen kadınların %74’ü tanıdıklarıydı.

  • Mayıs ayında 15 kadın, kendi hayatına dair karar vermek istediği için ve boşanmak istediği için öldürüldü.


Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun hazırladığı raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.