Ana SayfaDünyaMeksika’da ‘Duvarlar çözüm değil’ diyen Merkel’den Katar için de ‘ortak çözüm’ çağrısı

Meksika’da ‘Duvarlar çözüm değil’ diyen Merkel’den Katar için de ‘ortak çözüm’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Meksika ziyaretinde Körfez’deki krize ilişkin konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel ‘sağduyu’ çağrısı yaptı, krizin çözümünde, İran ve Türkiye de dahil, krizin parçası olan tüm aktörlerin rol alması gerektiğine dikkat çekti. Ziyaret esnasında yaptığı açıklamalarda Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nın yeniden müzakeresi için Meksika’ya destek de veren Merkel, görüşmelerde “Almanya’nın çıkarlarını göz önünde bulunduran Meksika hükümetine” teşekkür etti.

Almanya Dışişleri Bakanı’nın Meksika’ya ziyaretinden birkaç hafta sonra Meksika’ya giden Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) ve Körfez’deki krizi ilişkin açıklamalarda bulundu.

Merkel, Katar krizinde tarafları ‘sağduyulu’ davranmaya çağırırken, krizin çözümü için Körfez İşbirliği Konseyi üyelerinin birlikte çaba sarf etmesinin ‘hayati önem taşıdığını’ ifade etti.

Merkel, krizin çözümünde krizin parçası olan tüm aktörlerin rol alması gerektiğine dikkat çekti:

Suriye’de, Libya’da veya Irak’ta gördüğümüz gibi, belli aktörler görüşmelerin dışında kaldığı takdirde krizlerin siyasi çözümüne ulaşması mümkün olmuyor. Bu Katar’ı da, Türkiye’yi de, İran’ı da kapsıyor.

Almanya’nın arabulucu rolü üstlenmeyi planlamadığını da belirten Merkel, “Ancak çıkarlarımız açısından, bölgedeki dengelerin korunmasına özen göstereceğiz” dedi.

‘Duvarlar çözüm değil’ mesajı

Merkel ayrıca, Meksika Başkanı Enrique Pena Nieto ile Mexico City’de düzenlediği basın konferasında Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’na ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu.

‘Müzakerenin başarıyla sonuçlanmasını umduğunu’ söyleyen Merkel, Pena Nieto’ya “Alman şirketlerinin çıkarlarını da gözönünde bulunduran Meksika’ya teşekkür ettiğini” ifade etti.

‘Çok kutuplu bir dünyada yaşadıklarını’ söyleyen Merkel, ‘tek taraflı temaslardan ziyade, çok yönlü temasların kurulmasını tercih ettiklerini’ vurguladı.

Merkel, Meksika Başkanı ile daha sonra yaptığı bir görüşmede ise ‘göç sorunlarını bitirmeye çalışan devletler için duvarların çözüm olmayacağını’ söyledi.

Almanya Başbakanı “Tarih bize imparatorlukların, yalnızca komşularıyla iyi anlaştıkları zaman göç baskısının istikrar doğuracak şekilde giderilebileceğini göstermiştir” dedi.

Almanya, Meksika ve ABD ilişkileri

Almanya ve Meksika, ABD ile yaptıkları ticaretten ihracat politikaları sayesinde geçen sene 60 milyar dolar üzerinde kar elde etti.

Araba üreticileri Volkswagen, BMW ve Daimler de olmak üzere birçok büyük Alman firmasının fabrikaları Meksika ve ABD’de bulunuyor.

İki ülkenin ticaretten elde ettikleri kazançtan rahatsızlığını açıkça belirten Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump, ‘iki ülke kazançlarının Amerikalı üreticilerin pahasına gerçekleştiğini’ söylemişti.

Trump ayrıca, ‘NAFTA için yeniden yapılan müzakerelerin ABD’nin yararına olmaması durumunda, NAFTA’dan ayrılacaklarını’ açıklamıştı.

NAFTA üyeleri ABD, Kanada ve Meksika arasındaki yeniden müzakere için yapılacak resmi görüşmelerin Ağustos ayının ortasında başlaması bekleniyor.