Ana SayfaDünyaMısır’da muhalefet ‘yasak’: 60’tan fazla internet sitesine erişim engellendi

Mısır’da muhalefet ‘yasak’: 60’tan fazla internet sitesine erişim engellendi

HABER MERKEZİ – Mısır’da Mayıs ayının sonundan itibaren erişimi engellenen internet sitesi ve servis sağlayıcısı sayısı 62’ye yükseldi. Yasaklanan siteler arasında ağırlıklı olarak hükümet politikalarını ve yolsuzlukları eleştiren haber siteleri var.

Mısır’da Düşünce ve İfade Özgürlüğü Derneği (AFTE) yayınladığı raporda, Mayıs ayı itibariyle erişimi engellenen internet sitesi ve servis sağlayıcısı sayısının 62’ye yükseldiğini duyurdu.

Mayıs ayında Mısır hükümeti, Katar merkezli El Cezire ve Mısır’daki yolsuzlukları eleştiren bağımsız haber sitesi Mada Masr da dahil olmak üzere 20 internet sitesine erişimi engellemişti.

AFTE, takip eden günlerde yükselmeye devam eden sayının içerisinde 10 Mısır merkezli haber sitesi ve devletin uyguladığı sansürü delmek için kullanılabilecek özel ağ sağlayıcılarının (VPN) da olduğunu kaydetti.

Sitelerin neden ve kim tarafından kapatıldığı açıklanmadı

Yasaklanan Mısır merkezli sitelerden El-Bedaya’nın genel yayın yönetmeni Khaled Elbalshy verdiği röportajda, ‘hangi devlet organının ne sebeple gazeteyi kapattığıyla ilgili bilgi verilmediğini’ kaydederken, Gazeteciler Derneği’ne şikayette bulunulduğunu iletti.

Gazeteciler Derneği başkanı Hatem Zakaria, sitelerin neden engellendiği konusunda açıklama isteyen resmi bir talepte bulunacaklarını belirtti.

‘Muhalefeti susturmak için sansür uygulanıyor’

İnsan hakları örgütleri 2013’te Mısır’da yapılan askeri darbeyle başa geçen eski Genel Kurmay Başkanı Abdel Fattah el-Sisi’yi ‘her türlü muhalefetin sesini kısmak için sansür uygulamak’la suçladı.

Hükümet ise kısıtlamalarla ilgili bir açıklama yapmadı.

62 sitenin erişime engellendiği Mısır, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yayınlanan 2017 basın özgürlüğü raporunda 180 ülke arasında 161’inci sırada yer alıyor.


Karınca Dış Haberler



Önceki Haber
Şırnak’ta sağlam raporlu evler için yeniden yıkım kararı
Sonraki Haber
Lisede cinsiyetçi ayrım uygulamasına soruşturma