Ana SayfaGüncelOrhan Doğan anıldı: ‘Barışı getiremediğimiz için özür diliyoruz’

Orhan Doğan anıldı: ‘Barışı getiremediğimiz için özür diliyoruz’

HABER MERKEZİ – DEP eski milletvekili Orhan Doğan’ın aramızdan ayrılışının 10’uncu yıldönümünde yakınları ve dostları tarafından mezarı başında anıldı. Anmada konuşan Türkiye Barış Vakfı yöneticisi Hakan Tahmaz, ‘barışı hala getiremedikleri’ için ise Doğan’dan özür dilediklerini belirtti.

Kapatılan Demokrasi Partisi (DEP) eski milletvekili Orhan Doğan, aramızdan ayrılışının 10’uncu yıldönümünde Şırnak’ın Cizre Asri Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında anıldı.

Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, DEP eski milletvekili Selim Sadak, Türkiye Barış Vakfı yöneticisi Hakan Tahmaz, Ayşe Semiha Baban, Gülten Kaya, sanatçı Feryal Öney, avukat Eren Keskin, HDP ve DBP’li yöneticiler ile Doğan’ın ailesinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Anmada konuşan Türkiye Barış Vakfı yöneticisi Hakan Tahmaz, Doğan’ın en son Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde 24 Haziran 2007 tarihinde yaptığı konuşmayı hatırlattı.

Orhan Doğan’ın mirasını devraldıklarını ifade eden Tahmaz, ‘barışı hala getiremedikleri’ için ise Doğan’dan özür dilediklerini belirtti.

‘Orhan Doğan başka insandı’

Daha sonra konuşan Ayşe Semiha Baban ise yazar Yaşar Kemal’in, Doğan hakkında yazdığı satırları okudu.

O satırlar şöyle:

Orhan Doğan başka insandı. Beni şaşırtmıştı. Bu çağda böyle bir insan beklemiyordum. Kendisinden söz etmiyor. Sevdiği ve saydığı insanlardan söz ediyor. Orhan Doğan Türkiye’yi çok iyi tanıyordu. Büyük bir avukattı. Avukat dışında geniş bir kültüre sahipti. Kürt kimliği ile Meclis’e katılan bir vekildi. Onun meclis konuşmaları tarihe geçecek gibiydi. Mahkeme savunmaları da öyledir. Bu sözlerime itiraz edecek insanlar olacak varsın öyle olsun.

Konuşmaların ardından Doğan’ın mezarı başında dua okuyanlar daha sonra Doğan için verilen mevlide katıldı.

Orhan Doğan hakkında

Orhan Doğan 25 Temmuz 1955’te Mardin’de doğdu.

Ankara Hukuk Fakültesi’nde öğrenimine devam ederken 1975 yılında açılan memurluk sınavını kazandı.

75 – 81 arasında Ankara Altındağ İlköğretim Müdürlüğü’nde muhasebe memuru olarak çalıştı. Murathan Mungan’ın babası İsmail Mungan’ın yanında avukatlık stajını yaptı. Staj bittikten sonra Cizre’ye dönüp avukatlık yapmaya başladı.

Demokrasi Partisi’nden milletvekili olan Orhan Doğan, 10 yıl hapishanede kaldı ve 9 Haziran 2004’te tahliye edildi.

Doğan, Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) desteklediği bağımsız adaylardan biri olarak Şırnak’tan aday oldu ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) “seçilmeye engel mahkumiyetleri bulunduğu için aday olamayacaklarına” karar verdi.

Doğan, 25 Haziran 2007’de Ağrı Doğubeyazıt’ta bir toplantıda halka hitap ederken kalp krizi geçirdi.

Orhan Doğan kalp rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde 29 Haziran 2007’de hayatını kaybetti.


Bu haberi dihaber’den derledik. Orhan Doğan hakkındaki kısımda ise bianet’ten faydalandık.