Ana SayfaGüncelPolisten şiddet gören kadının sığınma evi talebine ret: ‘Raporların eksik’

Polisten şiddet gören kadının sığınma evi talebine ret: ‘Raporların eksik’

HABER MERKEZİ – Van’da eşinden gördüğü şiddet nedeniyle karakola giderek sığınma evi talebinde bulunan kadın polis tarafından ‘raporların eksik’ denilerek şiddet gördüğü eve geri gönderildi. Yönetmeliğe göre sığınma evinin şiddete uğrayan kadını hiçbir belgeye gereksinim duymadan alması gerekiyor.

İran’da 3 yıl önce Van’a göç etmek zorunda kalan bir kadın sistematik olarak eşi tarafından fiziksel ve psikolojik olarak şiddete maruz bırakıldığı için 24 Temmuz’da Van Barosuna başvurarak yardım istedi.

Baro tarafından kendisine avukat tayin edilen kadın aynı gün şiddete maruz kalmamak için 3 yaşındaki çocuğunu da yanına alarak 2 Nisan Polis Karakolu’na giderek sığınma evi talebinde bulundu.

Şiddet gördüğü eve zorla götürüldü

dihaber’in haberine göre saat 22.00’ye kadar karakolda bekletilen kadın, ‘raporların eksik’ denilerek, sığınma evine gönderilmedi.

Çocuğuyla geceyi geçirmek için daha önce tanıdığı bir arkadaşının evine giden kadın yerini öğrenen eşinin gece yarısı eve gelmesiyle yine dakikalarca şiddete maruz kaldı.

Maruz kaldığı ağır şiddet sonucu yüzünde yaralar oluşan kadın, yeniden şiddet gördüğü evine zorla götürüldü.

Yaklaşık bir haftadır şiddet gördüğü adamla aynı evde kalmaya devam eden kadın, en son dün gece yine eşi A.M’nin şiddet ve hakaretine maruz kaldı.

Genç kadın önce bir arkadaşını arayıp yaşadıklarını anlattı, ardından da 155’i arayarak yardım istedi.

Kürtçe dışında başka bir dil bilmeyen ve uğradığı şiddet karşısında ikinci defa polisten yardım talep eden kadının telefonu, “Konuştuğun dil anlaşılmıyor” denilerek üzerine kapatıldı.

Polisin ‘eksik’ dediği raporun ne olduğunu bile söylemeden eve gönderdiği kadın hala eşinin boşanma davasından vazgeçmesi için kendisine uyguladığı tehdit ve şiddet altında yaşamak zorunda bırakılıyor.

Yönetmeliğe göre rapor zorunlu değil

Yönetmeliğe göre şiddet gören kadını evine geri gönderen polisin, söz konusu durumu Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM) bildirmesi ve ŞÖNİM’in de kimlik veya kimlik yerine sayılacak geçici bir belgeye dahi gerek duymadan, şiddete uğrayan kadını sığınma evine alması gerekiyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sığınma evi Yönetmenliği’nde yer alan ilgili maddeler şöyle:

– Konukevi’ne kabulünü isteyen kadınlar il müdürlüğüne, ŞÖNİM’e, benzeri görevleri yapan kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili yönlendirici birimlerine veya kolluğa başvurabilirler.

– Şiddetten haberdar olan üçüncü kişilerin bildirimleri ihbar kabul edilir.

– Konukevine kabulde kadınlardan herhangi bir belge istenmez. Konukevi yönetimi, resmi kimlik belgesi olmayan kadınların kimlik belgesi edinme işlemlerine destek olur.

– Mülkî amir, aile mahkemesi hâkimi veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk amirinin kararı üzerine ŞÖNİM tarafından ilk kabul birimine veya konukevine kadın kabul edilir.

– ŞÖNİM’e yapılan başvurularda, kadının yazılı talebi alınır ve yapılacak değerlendirme sonucunda barınma ihtiyacının olduğu tespit edilenler ilk kabul birimine yönlendirilir. Ancak ŞÖNİM tarafından, konukevine kabulü uygun görülen kadın ve beraberindeki çocuklar, durumun gerektirdiği hallerde kabul için aranan bilgi ve belgeler sonradan tamamlanmak üzere doğrudan konukevine gönderilebilir.

– Kadınların ilk kabul birimine geçici kabulünün yapılabilmesi için gereken bilgi ve belgeler şunlardır:

a) Başvuru dilekçesi.

b) Ön görüşme formu.

c) Kadının konukevi kurallarına uyacağına dair taahhütname.

ç) Kimlik bilgisi beyanı.