Ana SayfaDünyaRakka’da ‘Büyük Savaş’ sürüyor

Rakka’da ‘Büyük Savaş’ sürüyor

HABER MERKEZİ – Rakka’da IŞİD’e karşı ‘Büyük Savaş’ devam ederken, operasyonun komutanlarından Rojda Felat, ABD ile Rusya arasında krize neden olan Suriye Ordusu’na ait uçağın düşürülmesiyle ilgili konuştu. Suriye uçağının IŞİD’e karşı ilerleyen Demokratik Suriye Güçlerini hedef aldığını belirten Felat “Rakka ilerleyişlerinin Suriye rejiminin planlarını bozduğu için kendilerine yönelik saldırı gerçekleştiğini” söyledi. Felat, IŞİD’le şiddetli çatışmaların yaşandığını belirtirken Rakka’nın ‘kısa sürede’ alınacağını söyledi.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) IŞİD işgali altındaki Rakka kentinin kurtarılması için “Fırat’ın Gazabı” adıyla 10 Aralık 2016’da başlattığı operasyonun kent merkezini kurtarma hamlesi olan ‘Büyük Savaş’ 15’inci günü geride bırakıyor.

Fırat Nehri’nin kuzeyinde yer alan Rakka, DSG tarafından kuzeyden, batıdan ve doğudan çevrilmiş durumda.

Rakka’daki bazı mahalleler IŞİD’den kurtarılırken, halihazırda DSG savaşçıları ile IŞİD arasında El Berid ve Kadisiye mahallelerinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Güney’deki son durum

Ayrıca Fırat’ın güneyini kontrolü altında tutan IŞİD’in Amerikan hava saldırıları neticesinde Rakka ile olan bağlantıları kesilmişti.

Nehrin güney kısmını kuşatarak Rakka’yı almayı planlayan DSG’nin bu amacına ulaşmasına bugün itibariyle sadece birkaç kilometre kaldı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, DSG’nin Fırat’ın güneyi boyunca Rakka’nın eski ve yeni bağlantı yolları üzerinde bulunan Kasrat el-Farj’ın doğu sınırına ulaşmak üzere ilerlediğini belirtti.

Bugün Reuters’a konuşan YPG Sözcüsü Nuri Mahmud da “Amerika’nın öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Rakka’ya güneyden birkaç kilometreye kadar yakınlaştığını ve IŞİD’in Kasrat el-Farj’dan atıldığını” belirtti.

Düşürülen Suriye uçağı

Rojda Felat

Öte yandan DSG’nin Rakka kent merkezine doğru ilerleyişi sürerken Suriye rejimine ait uçakların 3 gün önce DSG güçlerini bombaladığı bunun üzerine ABD’nin rejime ait söz konusu uçağı düşürdüğü duyurulmuştu.

Bu konuya ilişkin dihaber’e konuşan DSG komutanlarında Rojda Felat ise ‘Rakka ilerleyişlerinin Suriye rejiminin planlarını bozduğu için kendilerine yönelik saldırı gerçekleştiğini’ söyledi.

Bulunduğumuz alana rejim uçakları yönelmiş ve koalisyon uçaklarının uyarısına rağmen saldırı düzenlemiştir. Rakka’daki ilerleyişimiz Suriye rejiminin ve Rusya’nın planlarını bozduğu için böyle bir girişimde bulunuldu. Herkes bilsin ki bu saldırılara karşı hem anlaştığımız koalisyon güçleri hem de sahadaki güçlerimiz cevap verecektir. Bu tür saldırılar Rakka’yı özgürleştirmemize engel olmayacaktır.

Felat, “Rakka’da kenti çetelerden alıp halklarımıza vereceğiz” diye konuştu.

‘IŞİD’e koridor açıldı’ iddiaları

Son dönemde gündeme gelen “IŞİD’e koridor açıldığı” yönündeki açıklamalara da değinen Felat, bu yönlü açıklamaların ‘propagandadan ibaret olduğunu’ belirtti.

Felat, kontrolün sağlandığı mahallelere IŞİD’in neredeyse her gün saldırılar gerçekleştirdiğini, saldırılarda özellikle bomba yüklü araçların kullanıldığını ve çatışmaların da sürdüğünü aktardı.