Ana SayfaGüncelRubin’den Türkiye-ABD ilişkilerine dair bir ‘iyimser’ bir de ‘kötümser’ yorum

Rubin’den Türkiye-ABD ilişkilerine dair bir ‘iyimser’ bir de ‘kötümser’ yorum

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hakkında suç duyurusunda bulunduğu ABD’li analist Michael Rubin, hakkındaki davayı değerlendirdi ve ABD-Türkiye ilişkilerinde dair bir takım tespitlerde bulundu. Rubin’e göre “iyimser biri, ilişkilerin Johnson mektubundan sonraki gibi çok kötü olduğunu söyleyebilir, karamsar biri ise gelecek birkaç yılda her şeyin çok daha kötü olabileceğine işaret edebilir.”

ABD’li analist ve Ortadoğu uzmanı Michael Rubin, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili konuştu.

Erdoğan Rubin’i hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ve “örgüt adına suç işlemek” iddialarıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

Erdoğan’ın suç duyurusu

Amerikanın Sesi’ne konuşan Rubin ise Erdoğan’ın sık sık, eleştiriyi, sorgulayıcı olmayı ve hakareti birbirine karıştırdığını savunarak, “Bu nedenledir ki, o kadar çok gazeteci bugün Türkiye’de cezaevlerinde” değerlendirmesinde bulundu.

Ben yolsuzlukları ve görevi kötüye kullanımını ve geçen yaz yapılan darbe girişimiyle ilgili anlatımı hakkındaki bir dizi soru işaretini yazdım. Benim sorularıma cevap vermek yerine beni kişisel olarak lekelemek Erdoğan için çok daha kolay. Bana karşı suç duyurusunda bulunma yoluna başvurmasını, kendi anlatımlarını kesen sorulardan ve kanıtlardan kaçınmanın nedeni olarak görüyorum.

Rubin, “Erdoğan istediği suçlamayı yapabilir. Ben bir Türk vatandaşı değilim ve Türkiye’de değilsem, Türk yasaları bana uygulanamaz” dedi.

ABD-Türkiye ilişkileri

Ayrıca Erdoğan’ın ABD ziyaretini de değerlendiren Rubin, “Trump Yönetimi’nin Erdoğan ile ilgili düşünceleri ve algılamaları neler?” sorusuna da şu yanıtı verdi:

ABD’nin politikası açık. Erdoğan’ın öncelikleri YPG’ye Amerikan yardımını durdurmak ve Gülen’in iadesini sağlamak idi. Her ikisinde de Erdoğan başarılı olamadı. Erdoğan’ın koruma görevlilerinin hareketleri ise, onun ciddi bir lider değil utandırıcı olduğu yolundaki Washington’da var olan duyguları teyit etti.

Rubin, Türkiye-ABD ilişkilerinin seyri için ise “İyimser biri, ilişkilerin Johnson mektubundan sonraki gibi çok kötü olduğunu söyleyebilir. Karamsar biri ise gelecek birkaç yılda her şeyin çok daha kötü olabileceğine işaret edebilir” yorumunda bulundu.

“Erdoğan, Türiye’nin geleceğini Rusya ile birlikte görme kararını vermiş görünüyor” diyen Rubin, Bu kendisi için ve ailesinin Putin ile iş bağlantıları açısından yararlı olabilir. Ama uzun vadede Türkiye’yi batırır” dedi.