Ana SayfaGüncelSakarya’da Suriyelilere saldırı: Evlere baskın yapıp linç ettiler, yoldan geçenleri dövdüler

Sakarya’da Suriyelilere saldırı: Evlere baskın yapıp linç ettiler, yoldan geçenleri dövdüler

HABER MERKEZİ – Sakarya Hendek’te Suriyeli bir çalışanla bölüm sorumlusu arasında çıktığı ileri sürülen kavgayı bahane eden gruplar, ilçe genelinde Suriyeli sığınmacılara saldırdı. Saldırganlar yoldan geçen Suriyelileri darp ederken, sığınmacıların yaşadığı bazı evleri zorla basarak içeridekileri linç etmek istedi. Saldırganlardan biri “Toplandık baya kişi, Suriyelileri gördüğümüz yerde dövdük” sözleriyle saldırıyı anlatırken, olayda sadece iki kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki bir galvaniz fabrikasında, iddiaya göre, Suriyeli bir işçi ile bölüm sorumlusu arasında kavga çıktı.

Sputnik’te yer alan habere göre olaydan bir gün sonra da tartışma sürdü ve taraflar arasında çıkan kavgada iki kişi, Suriyeli işçi ile beraberindeki yakınları tarafından yaralandı.

Akşam saatlerinde ise fabrikadaki bu olay, ilçede yaşayan Suriyeli sığınmacılara toplu saldırıya dönüştü.

Hendek ilçe merkezinde toplanan yüzlerce kişi, yoldan geçen altı Suriyeli sığınmacıyı darp etti.

Saldırgan grup daha sonra da Suriyeli ailelerin yaşadığı evlere yöneldi, evlerden üçüne zor kullanarak girdi ve içeridekileri linç etmek istedi.

Yaşanan olayların içinde olduğunu söyleyen E. S. adlı şahıs ise çok sayıda Suriyeli sığınmacıyı dövdüklerini anlattı:

Sanayide Suriyeliler kavga çıkartmışlar, otomobillere saldırmışlar. Kadınlara da laf atıyorlarmış. Biz de bundan dolayı toplandık baya kişi, Suriyelileri gördüğümüz yerde dövdük. Burada mezbahane denilen bir yer var, oraya geçtik orada da çok sayıda Suriyeli dövdük. Daha sonrasında Hendek Meydanına geldik. Olaylar esnasında polisler geldi, copla müdahale etti. 1-2 kişinin olay esnasında gözaltına alındığını duydum.

Polis ekipleri olayları kontrol altına almakta zorlanınca, ilçeye çevre ilçelerden ve Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü’nden takviye ekipler sevk edilirken, sadece iki kişini gözaltına alındığı bildirildi.

HDP’den AKP’ye çağrı: Irkçılığı körükleyen politikadan uzak durun

Yaşananların ardından Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) bir açıklama geldi.

HDP Göçmen ve Mültecilerden Sorumlu Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Gülsüm Ağaoğlu tarafından saldırılara dair yapılan açıklamada, “AKP iktidarını Suriyeli mülteciler özelinde ırkçılığı körükleyen bir politikadan uzak durmaya çağırıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Sakarya’nın Hendek ilçesinde Suriyeli bir işçi ile ustası arasında başlayan tartışmanın ilçe genelinde Suriyelilere yönelik bir linç operasyonuna dönüşmesine ve Suriyelilerin yeniden sürgün edilmelerine sebep olan idari ve siyasi sorumluları en sert biçimde kınıyoruz.

Türkiye’ye sığınan 3 milyon Suriyelinin yaşam koşullarının kötüleşmesi, karşılaştıkları ayrımcılık ve nefretin derinleşmesi ve bu krize sebep olan siyasi ve idari sorumluların halen duyarsızlığını koruması linç vakaların olağanlaşmasına neden olmaktadır.

Daha önce Urfa, Antep, Konya, Denizli, Maraş ve İstanbul’da Suriyeli sığınmacılara yönelik gerçekleştirilen linç olaylarına dün Sakarya’nın Hendek İlçesi eklendi. Sebebi ne olursa olsun etnik, dinsel, cinsiyet kimliğine dayalı nefret söylemleriyle hızla gelişen ve kontrolsüzce kitlesel linç eylemlerine dönüşen bu olaylar karşısında hiçbir demokratik kurum sessiz kalmamalıdır. Bu tür şiddet olaylarına yönelik güçlü tepki vermek son derece önemlidir.

Hem Türkiye hem de Suriye’nin Müslüman halkları için kutsal olan Ramazan ayında barışın, hoşgörünün, adaletin ve vicdanın hâkim olması gerekirken, nefret ve şiddetin kitleselleşmesinde AKP iktidarının rolü büyüktür.

AKP iktidarını, Suriyeli sığınmacıların giderek kötüleşen koşullarını düzeltmeye, sömürülmelerine neden olan güvencesizliğe karşı gerekli yasal ve idari önlemleri almaya ve mültecilere yönelik uluslararası yasaları tanımaya çağırıyoruz. Aksi halde daha da derinleşecek toplumsal krizin ve kronikleşen ırkçılığın tüm ülkeye sirayet etmesi kaçınılmazdır.

Halkların Demokratik Partisi olarak, halklarımızı linç olaylarına karşı duyarlı olmaya ve AKP iktidarını Suriyeli mülteciler özelinde ırkçılığı körükleyen bir politikadan uzak durmaya çağırıyoruz.