Ana SayfaGüncelSelvi ‘içeriden’ aktardı: Ankara, ABD’nin Rakka’dan sonraki adımını çözmeye çalışıyor

Selvi ‘içeriden’ aktardı: Ankara, ABD’nin Rakka’dan sonraki adımını çözmeye çalışıyor

HABER MERKEZİ – Hükümete yakınlığıyla bilinen Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi, ABD’nin Rakka operasyonunu yürüten YPG’ye silah sevkiyatı tartışmalarını ve Kürt sorununu köşesine taşıdı. Selvi yazısında “güvenlik politikalarını yöneten bir isimden” aldığı bilgilere yer verdi ve Ankara’nın ABD’nin Rakka’dan sonraki adımını çözmeye çalıştığına odaklandığını yazdı.

Hükümete yakınlığıyla bilinen ve “kulislerden” aldığı bilgilerle hükümet politikalarını önceden yazan Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, ABD’nin Rakka operasyonunu yürüten YPG’ye silah sevkiyatı tartışmaları ve Kürt sorununu köşesine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son günlerde sık sık tepki gösterdiği bu durumla ilgili “güvenlik politikalarını yöneten bir isimden” aldığı bilgileri paylaşan Selvi, Ankara’nın ABD’nin Rakka’dan sonraki adımını çözmeye çalıştığına odaklandığını yazdı.

Selvi’nin aktardığına göre Suriye konjonktürü ise Ankara açısından “Kürt sorununun çözümü konusunda Türkiye’nin ayağındaki yeni prangaya” dönüştü.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’la görüşme yapılmaması konuna da değinen Selvi bu konuda ise yazısında  şu ifadelere kullandı:

Öcalan’la görüşmeye gereği duyulacak bir konjonktür yok. Çünkü olay sahada yürüyor. Öcalan’la devlet görüşmesi yapılmıyor ama her şeyi takip ediliyor. Şimdilik, ‘Adadaki mahkûm’ pozisyonunda.

Selvi’nin “Kürt sorununda tablo ne durumda” başlıklı yazısından bazı bölümler şöyle:

“ABD, PYD’yi bizden daha iyi tanıyor. PYD ile PKK arasındaki ilişki konusunda çok netler. Peki PYD ile ilişkiler konusunda neden ‘Zorunluluktu’ diyorlar? 50 yıllık müttefikin varken PYD niye zorunluluk olsun?”

Bu sözler güvenlik politikalarını yöneten isimlerden birine ait.

Türkiye’nin her şeyin farkında olduğunu göstermesi açısından aktardım.

Devam ediyorum.

“ABD, Suriye’de kurduğu üsleri işletmeye başladı. Yeni üsler yapıyor. Bu ABD’nin Rakka’dan sonra da bölgede kalıcı olduğunu gösteriyor.”

YPG ile birlikte Rakka operasyonunu yürüten ABD diğer yandan Ankara’nın tepkisini dindirmek için, örgüte verilen silahlarla ilgili Türkiye’yi mektupla bilgilendirmeye çalışıyor. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, silahların kontrolü açısından bir mekanizma kurulabileceğini söyledi. Ankara, ABD’nin bu girişimini yararlı buluyor. Ama daha çok halkla ilişkiler çalışması olarak görüyor.

Bayram’dan sonra Suriye konusundaki gelişmelerin hızlanması bekleniyor. Ankara, Rakka’dan sonrasına odaklanmış durumda.

“Rakka’dan sonrayı görmek gerekiyor. YPG’ye verilen silahların toplanacağı söyleniyor. Ama ABD’nin şimdiye kadar yaptığı hiçbir operasyonda yaşanmış bir durum değil. Tam aksine Rakka’dan sonra PYD’nin konumunun pekiştirilmesi bekleniyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye sınırından Şanlıurfa’dan verdiği mesaj önemli.

“Suriye’nin kuzeyinde PYD-YPG, bunlar bir gayretin içerisindeler. Yanınızda, arkanızda kim olursa olsun bilesiniz ki Türkiye Cumhuriyeti devleti, Silahlı Kuvvetler’iyle bütün imkânlarıyla kuzey Suriye’de bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyecektir.”

Ankara, ABD’nin Rakka’dan sonraki adımını çözmeye çalışıyor. YPG ile ABD arasındaki ilişkinin hangi seviyede süreceğini ölçmeye çalışıyor. Çünkü bu beka sorunu.

Suriye konjonktürü Kürt sorununun çözümü konusunda Türkiye’nin ayağındaki yeni prangaya dönüştü.

Bu gelişmeler yaşanırken Öcalan ne yapıyor?

“İmralı ile uzun süredir görüşme yapılmıyor. Öcalan’la görüşmeye gereği duyulacak bir konjonktür yok. Çünkü olay sahada yürüyor.”

Öcalan’la devlet görüşmesi yapılmıyor ama her şeyi takip ediliyor. Şimdilik, ‘Adadaki mahkûm’ pozisyonunda.