Ana SayfaÇalışma YaşamıSomalı kadınlardan kül dağına karşı Sabun Evi: ‘Kömürün isi sabunun misi’

Somalı kadınlardan kül dağına karşı Sabun Evi: ‘Kömürün isi sabunun misi’

HABER MERKEZİ – Somalı 24 kadın ve 1 erkek kömürün isine karşı tamamen doğal malzemelerle sabunlar üretiyor. ‘Kömürün isi sabunun misi’ sloganı ile yola çıkan kadınlar kurdukları Sabun Evi ile alternatif bir ekonomik kazanç yaratıyor.

Manisa’nın Soma ilçesinde yıllar boyu kömür tesislerinde kömür toplayıcılığı yapan 24 kadın ve Soma katliamının ardından kente yerleşen Kenan Kahya kömürün isine karşı sabunun misini üretmek için yola çıktı.

Bir araya gelerek imece usulü Sabun Evi’ni kuran grup, tamamen doğal malzemeler ile ürettikleri sabunları satışa sunuyor ve gelirini kolektif bir şekilde paylaşıyor.

dihaber’e konuşan Sabun Evi’nin kurucularından Nazmiye Süer, sabunun yanı sıra kokulu mum da ürettiklerini belirtiyor.

‘Kömürün isi sabunun misi’

Süer, mumları bal peteğinden yaptıklarını belirterek, şunları söylüyor:

Burada 24 kadın var. Yaşlısı ve genci ile 24 kadın burada geçimimizi sağlıyoruz. Daha önceden kömür topluyorduk. Çok yoruluyorduk. Buna alternatif olarak böyle bir şey yaptık. Şimdi ‘Kömürün İsi sabunun misi’ sloganı ile devam ettiriyoruz. Hep dayanışma içerisinde çalışıyoruz. Burada çalıştığım için mutluyum.

Sabun Evi’nin üyelerinden Kenan Kahya, Soma Katliamı’nın ardından Somalılarla dayanışmak için kente geldiğini ve ardından da yerleştiğini söylüyor.

Burada yaşadığı için mutlu olduğunu söyleyen Kahya, gönüllü olarak kadınlarla birlikte yaşamaya başlamış.

Kül dağına alternatif sabun yapan kadınlar

“Sabun Evi”nin yerel mimari olduğunu ve eski bir taş ev olduğunu belirten Kahya, bu evde 24 kadın ile birlikte mümkün olduğunca şifalı bitkilerden sabunlar ürettiklerini vurguluyor.

Kadınlar burada bir kül dağında kömür toplamaya alternatif olarak kendi işlerini yapıyorlar. Bu evde ekolojik bir girişim var. Kadınlar dağlardan kekik ya da çay toparlayıp paketleyip onları da satıyorlar. Tamamen yatay ve hiyerarşik bir örnek var. Tabi kadınların kendi aralarında aldıkları sorumluluk alanları var.

‘Ekolojik hayallerimiz büyük’

Sabun Ev’lerini herkese anlatıp, yenilerini eklemeyi hedeflediklerini söyleyen Kahya ayrıca bir kadınlar kahvesi yapmayı istediklerini de kaydetti.

Kahya, devamla şunları söyledi:

Sabun Evi’ni anlatacağız. Eve yenilerini ekleyeceğiz. Yapabilirsek imece usulü ile başka yerlerde de benzer çalışmalara imza atacağız. Bu bölgede kömür ocaklarına muhtaç değiliz. Bunu göstermeye çalışacağız. Temmuz ayı içerisinde herkes için mimarlık derneğinden arkadaşlarımız gelecek ve bu sabun evinde bir kamp yapacağız. O kampla evimizin altında bakkalımızı yapacağız. Evimizin karşısında boş bir yer var orayı kadın kahvesi yapacağız. Kadınların gelişimi açısından kütüphane yapacağız. Hayallerimiz büyük. Ekolojik hayallerimiz büyük.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Duvar gibi: Şırnak sınırında her 10 kilometreye bir baraj
Sonraki Haber
Şirin Tekeli: Yılmak yok; top artık, beşinci ve altıncı kuşak feministlerde