Ana SayfaGüncelSoylu’ya sorular: 15 Temmuz’da sivillere dağıtılan silah sayısı nedir, kaç silah kayıp?

Soylu’ya sorular: 15 Temmuz’da sivillere dağıtılan silah sayısı nedir, kaç silah kayıp?

HABER MERKEZİ – 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin ardından sık sık gündeme gelen ‘vatandaşlara silah dağıtıldı’ iddialarını Meclis gündemine taşıyan CHP’li Eren Erdem, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya kayıp silahlar ile adli vakaların yaşanmaması için bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Eren Erdem, 15 Temmuz gecesi Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından dağıtıldığı iddia edilen silahların akıbetini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Erdem, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde Ankara Emniyeti’nin dağıtılmasının ardından kaybolduğu iddia edilen silahların bulunması için operasyon düzenleyip düzenlemediği sorusuna yanıt istedi.

“Kaç silah kayıp?”

CHP’li Erdem tarafından Bakan Soylu’nun yanıtlaması talebi ile Meclis Başkanlığı’na sunulan önergede cevap istenen sorular şöyle:

  • 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece sivil vatandaşlara Emniyet birimlerince tarafından silah dağıtıldığı iddiası doğru mudur?
  • 15 Temmuz gecesi Emniyet’e kayıtlı silah env​anterinde bir eksilme söz konusu mudur? Darbenin ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü envanterindeki kayıp silah sayısı nedir?
  • 15 Temmuz gecesi, ‘TSK ve Emniyet teşkilatı envanterinde kayıtlı’ kayıp silah ve askeri malzeme sayısı kaçtır? Bu silahların marka ve modelleri nedir?
  • Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün envanterine kayıtlı olup darbe girişiminin yaşandığı gece sivil vatandaşlara kimlik göstermek suretiyle dağıtılan silah sayısı nedir?
  • 15 Temmuz gecesi Ankara’nın çeşitli yerlerinde uzun namlulu silahlarla fotoğraf çektiren Osmanlı Ocakları’na mensup kişilere herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?
  • Emniyet’in envanterindeki kayıp silahları bulma amacıyla 15 Temmuz’un ardından operasyon düzenlediği iddiası doğru mudur?
  • İddialar doğruysa, 15 Temmuz gecesi dağıtılan silahlarla cinayetlerin ve yeni adli vakaların yaşanmaması amacıyla herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?

Ne olmuştu?

15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı saatlerde Osmanlı Ocakları’na mensup olduğu iddia edilen kişilerin uzun namlulu silahlar ile çektikleri fotoğrafların sosyal medyada paylaşılması ile Ankara Emniyeti Müdürlüğü’nün darbe gecesi kimlik gösterenlere silah dağıttığı iddia edilmişti.

Dağıtılan silahların bir kısmının darbe girişiminin bastırılmasının ardından kayıp olduğu veya iade edilmediği ve silahların bulunması amacı ile operasyonlar düzenlendiği iddia edilmişti.

Son olarak tartıştığı traktör sürücüsünü MP-5 ile öldüren Mustafa Maraş’ın ifadesinde cinayette kullandığı silah için verdiği ifadeler basına yansımıştı. Maraş ifadesinde “Silahı 15 Temmuz darbe gecesi Ankara Emniyet’in önünde dağıtmışlardı” demişti.