Ana SayfaDünyaSuudi Arabistan’da araba kullanma yasağına meydan okuyan bir kadın: Manal al Sharif

Suudi Arabistan’da araba kullanma yasağına meydan okuyan bir kadın: Manal al Sharif

HABER MERKEZİ – Kadınların araba kullanılmasının yasak olduğu Suudi Arabistan’da araç kullanan Manal al Sharif adlı kadın tacize maruz bırakıldı, hapis cezasına çarptırıldı ve en son ülkesinden gitmek zorunda kaldı. Sharif, “Erkek vesayeti kadınları sınırlamak için kullanılan tüm kötülüklerin kaynağı” dedi.

Suudi Arabistanlı Manal al Sharif’in hikayesi bir doktor randevusu sonrası eve dönmek için taksi bulamaması ile başlıyor.

Sharif bu dönüş yolculuğu esnasında tacize maruz kaldığını söyleyerek, “Neden böyle aşağılanmak zorunda olayım. Ehliyetim ve arabam olduğu halde neden araç süremiyorum?” diyor.

Sharif bu dönemde kadınların araç kullanma yasağını protesto etmek için kendisini direksiyon başında görüntülediği bir videosunu YouTube’dan paylaştı.

BBC Türkçe’nin İngiliz Times’ı kaynak göstererek verdiği habere göre video aynı gün 700 bin kez izlendi ancak videonun yarattığı etki Manal ve ailesini olumsuz anlamda etkiledi.

Babası camide kızının lanetlendiği bir konuşmayı dinledi, erkek kardeşi ise maruz kaldıkları tacizler sebebiyle Kuveyt’e taşınmak zorunda kaldı.

Manal al-Sharif, 3 hafta hamam böcekleri ile dolu bir hücrede “kadın haliyle araba kullanmak” suçlamasıyla hapis yattı.

“Tüm kötülükler kadınların araç kullanmasıyla yıkılacak”

Manal araç kullanma konusundaki yasağa karşı çıkış gerekçesini şöyle anlatıyor:

Bizim şehirlerimizde sokaklar yayalara uygun değil. Toplu taşıma da yetersiz. Araç kullanabilmek, Suudi Arabistan’da özgürlük demek. Bir erkeğin vesayeti olmadan dolaşabilmek demek. Erkek vesayeti burada kadınları sınırlamak için kullanılan tüm kötülüklerin kaynağı. Bir gün kadınlar araç kullanmaya başladığında tüm bu kötülük yıkılacak.

‘Ülkede teknik olarak yasak değil’

İş hayatına kadın katılım oranının yüzde 11 olduğu Suudi Arabistan’da bilgisayar mühendisi olarak çalışan Manal, özgürlük mücadelesi sırasında kadınların kadınların araç kullanmasının ülkede teknik olarak yasak olmadığını fark ediyor.

“Ülke, kadınların araç kullanması için fazla muhafazakar” yönündeki Suudi kraliyet ailesinin açıklamasını ise “saçma” buluyor.

Manal al-Sharif, ilk eşinden şiddete maruz kaldığı boşanıyor ve ardından ülkesinde çalışan bir Brezilyalıyla evlenmek istiyor.

Ancak bu istediği hükümet tarafından reddedilen kadın ülkeden ayrılmak zorunda kalıyor.

“Eşitlik kadınların mücadelesi ile gelecek”

Manal al-Sharif, ilk eşinden olan çocuğunu yılda sadece 2 ya da 3 kez görebiliyor. Brezilyalı eşinden olan çocuğunu kardeşi ile tanışması için ülkeye sokmasına ise izin verilmiyor.

Manal 6 yıl önce başlattığı mücadeleyi yazdığı ‘Daring to Drive’ kitabı ile devam ettiriyor.

Kendi yaşam süresi içinde ülkesinde eşitliğin geleceğini düşünmese de bunun bir gün ancak kadınların mücadele etmeye karar vermesi ile mümkün olduğunu ifade ediyor:

Haklarına inanmayanlar başkasından bu hakları talep edemez. Kadınlar eşit bir şekilde davranılmaları gerektiğine inanmak zorundalar. Ancak öyle yaşadıkları ülkenin tüm haklara sahip bir vatandaşı haline gelebilirler.