Ana SayfaDünyaTarih açıklandı: Irak Kürdistan Bölgesi bağımsızlık için referanduma gidiyor

Tarih açıklandı: Irak Kürdistan Bölgesi bağımsızlık için referanduma gidiyor

HABER MERKEZİ – Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin siyasi parti temsilcileri, başbakan hükümet yetkilileri ve Yüksek Seçim Kurulu yetkilileri ile yaptığı toplantıdan bağımsızlık için referandum kararı çıktı. 25 Eylül’de referanduma gidilecek.

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, siyasi parti temsilcileriyle toplantı yaptı.

Toplantıda 25 Eylül’de referanduma gidilmesi kararı alındı.

Yapılan yazılı açıklamada Barzani’nin siyasi parti temsilcileri, başbakan hükümet yetkilileri ve Yüksek Seçim Kurulu yetkilileri ile bir araya geldiği ve toplantıda şu maddeler konusunda anlaşma sağlandığı belirtildi:

  • 25 Eylül 2017 tarihinde Kürdistan Bölgesi ve Kürdistan idaresi dışında kalan tartışmalı bölgelerde referandum yapılmasına karar verildi.
  • Referanduma kadar tüm siyasi taraflar, ulusal birliğin oluşturulması, parlamentonun aktifleştirilmesi ve iç sorunların çözümü konusunda anlaştı.
  • Halkın yaşam koşullarına yönelik Kürdistan vatandaşlarının ekonomisinin inşaasının yapılması, memur, işçiler, araştırmacılar ve düşük gelirli vatandaşların durumunun iyileştirilmesi.
  • Başkan Mesud Barzani başkanlığında Referandum Üst Komisyonu’nun kurulmasına karar verildi.
  • Siyasi partilerin temsilcileri, 12 Haziran’a kadar referandum öncesi ve referandum sonrası komiteleri için temsilcilerini belirleyecek.

Toplantıdaki parti ve kurumlar

Erbil’in Pirman ilçesinde gerçekleşen toplantıya katılan siyasi parti ve kurumlar şöyle:

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu), Kürdistan İslami Hareket Partisi (Bızutnewe), Kürdistan Komünist Partisi, Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KDSP), Emekçiler Partisi (Zehmetkeşan) Kürdistan İşçi ve Emekçiler Partisi, Kürdistan Kalkınma ve Reform Partisi, Erbil Türkmen Listesi, Irak Türkmen Caphesi (ITC), Türkmen Kalkınma Partisi, Kürdistan Parlamentosu Ermeni Listesi, Aşuri Demokratik Hareketi ve Aşuri ve Kildani Meclisi.

Başkanlık ve parlamento seçimlerinin tarihi de netleşti

Öte yandan toplantıda Irak Kürdistan Bölgesi’nde yapılacak başkanlık ve parlamento seçimlerinin tarihi de netleştirildi.

Buna göre başkanlık ve parlamento seçimleri 6 Kasım’da yapılacak.




Önceki Haber
'Ebu Hanzala' dördüncü kez tutuklandı
Sonraki Haber
'Zeytin mi tesis mi?' diyen Yıldırım'a yanıt: Tabii ki zeytin