Ana SayfaGüncelTarihi kaleye ‘üç hilal’ ve ‘Türk’ yazılaması yapıldı, Jandarma ‘Bayrak varsa kötü niyet yok’ dedi

Tarihi kaleye ‘üç hilal’ ve ‘Türk’ yazılaması yapıldı, Jandarma ‘Bayrak varsa kötü niyet yok’ dedi

HABER MERKEZİ – Gürpınar’da bulunan 2 bin 800 yıllık Çavuştepe Kalesi ‘üç hilal’, ‘ay yıldız’, ‘Türk’ ve ‘MSK’ gibi yazılamalarla tahrip edildi, Jandarma ise “Bayrak varsa kötü niyet yoktur” dedi.

Van’ın Gürpınar ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve Urartu Kralı II. Sardur tarafından inşa edilen 2 bin 800 yıllık Sardur Kalesi ya da günümüz adıyla Çavuştepe Kalesi’ne, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından bazı ırkçı yazılamalar yapıldı.

Kalenin girişinde bulunan duvar sprey boyayla yazılan ‘üç hilal’, ‘ay yıldız’, ‘Türk’ ve ‘MSK’ karalamalarıyla tahrip edildi.

“Türk bayrağı çizilmişse kötü bir niyet yoktur?” denilmiş

dihaber’in haberine göre kalede 1963 yılından beri nöbet tutan ve dünyada Urartuca bilen 36 kişiden biri olan Mehmet Kuşman, ilk defa böyle bir durumla karşılaştığını söyledi.

Yazılamayı gördüğünde Gürpınar Jandarma Karakolu’nu aradığını söyleyen Kuşman, aldığı cevabı şöyle aktardı:

Binbaşına telefon açtım ‘Nasıl bir yazı’ dedi bana. MSK var, 3 hilal var, bayrak var. Yazılar var dedim. O da ‘Orada Türk bayrağı çizilmişse kötü bir niyetli yazı yoktur’ dedi bana. Çavuştepe Kalesi’nde ilkyazıdır. Ben 54 yıldır buradayım böyle bir yazıya rastlamadım.

Jandarmanın olayı önemsemediğini ifade eden Kuşman, tepkisini şöyle dile getirdi:

Diyor ki ‘Boya alırsın gri bir renkte orayı yok edersin’ ama bunu müze müdürüne vermek zorundayım. Araştırılır bu harfler ne diye. MSK yazısı var ne demek bilemiyoruz. Gürpınar Jandarması önemsemedi. Tarihin üzerine bu yazıyı kimsenin yazmaması lazım.

Müze Müdürlüğü yetkililerine duruma ilişkin bilgi verdiğini söyleyen Kuşman, yetkililerin bölgede inceleme yapmak üzere geleceğini söylemesinin üzerinden 15 gün geçtiğini ancak halen kimsenin gelmediğini belirtti.