Ana SayfaGüncelTOKİ inşaatındaki işçiler anlattı: Cizre bodrumlarında hala cenazeler mi var?

TOKİ inşaatındaki işçiler anlattı: Cizre bodrumlarında hala cenazeler mi var?

HABER MERKEZİ – Cizre’de sokağa çıkma yasakları sırasında sığındıkları bodrumlarda öldürülenlerin bulunduğu ve şu an TOKİ’nin inşa edildiği bodrumlar bölgesinde ağır kokuların gelmesi, alanda halen cenazelerin olma ihtimalini güçlendirdi. TOKİ inşaatlarında çalışanlar 2’inci bodrum çevresine yaklaştıklarında ağır kokudan dolayı çalışamadıklarını belirtti.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 ile 2 Mart 2016 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında onlarca insan sığındıkları bodrumlarda öldürülmüştü.

Bir yılı aşkın bir süre sonra kentte bodrumların bulunduğu alanda bir cenaze daha bulunmuştu.

7 Haziran tarihinde bulunan cenazenin bulunduğu alan aynı zamanda Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) inşa edildiği bölgede yer alıyor.

Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırılan erkek cenazesinin kimliği hakkında ise herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Cenazenin bulunduğu alanda kokuların gelmesi başka cenazelerin olma ihtimalini akıllara getiriyor.

İşçiler anlatıyor: Ağır kokudan dolayı çalışamadık

Etrafı bariyerler ile çevrili olan ve TOKİ konutlarının inşa edildiği alanda çalışan işçiler, dihaber’e yaptıkları açıklamada kokunun özellikle 2’nci bodrumun bulunduğu yerden yükseldiğini aktardı.

Yetkilileri bilgilendirdikleri halde alanda herhangi bir cenaze aramasının yapılmadığını kaydeden işçiler, 2’inci bodrum çevresine yaklaştıklarında ağır kokudan dolayı çalışamadıklarını belirtti.

İşçiler, kepçe ile biraz kazı yapıldıktan sonra ağır kokunun yayıldığını ifade etti.

9 cenaze kayıp

Avukatlar, bodrumların olduğu alanda mahsur kalan 9 kişinin cenazesinin halen bulunmadığını daha önce açıklamıştı.

Ailelerin defalarca kan ve DNA örneği vermesine rağmen ulaşılamayan cenazelerin, bodrumların bulunduğu alanda olduğu düşünülüyor.

Ne olmuştu?

Cizre’de 14 Aralık 2015’te sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve kentte operasyonlar başlamıştı.

23 Ocak 2016’da aralarında yaralıların da bulunduğu 31 kişi çatışmadan kaçarak Cizre ilçesindeki Cudi Mahallesi’nde bulunan bir apartmanın bodrum katına sığınmıştı.

Binada kalanlar yakıt kazanının içindeki suyu içerek hayatta kalmaya çalıştı. 10 gün sonra irtibat kesildi, hayatlarını kaybettikleri günler sonra anlaşılmıştı.

Bodrumda mahsur kalanlar da dahil ilçede onlarca kişi hayatını kaybetmişti. Yasak 79 gün sürmüştü.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi raporunda, “2016 yılının başlarında Cizre’de, aralarında çocukların da bulunduğu 189 kişi haftalarca bodrumlarda sıkışıp kalmış, suya, tıbbi bakıma ve elektriğe ulaşamamış, ardından öldürülmüştü” ifadeleri yer almıştı.

BM raporunda daha sonra da binaların tamamen yıkılarak olası bütün delillerin yok edildiği belirtilmişti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cizre bodrumlarında öldürülenlerle ilgili soruşturmaların tamamına takipsizlik kararı verilmesini Meclis’e taşımıştı.

Ancak son olarak öldürülenlerle ilgili yapılan suç duyurusu hakkında Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı, Mayıs ayında “hukuka uygun sebepler mevcut” denilerek takipsizlik kararı vermişti.