Ana SayfaÇeviriTrump’ın Küba’ya uygulanan ablukayı arttırması bekleniyor

Trump’ın Küba’ya uygulanan ablukayı arttırması bekleniyor

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump’ın, 16 Haziran’da yapacağı açıklamada Küba’yla ilgili konuşması bekleniliyor. Trump’ın Küba’ya yaptırımların arttırılmasına yönelik açıklamalar yapacağı öngörülüyor.


Haber: TOLGA ER


Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın, 16 Haziran’da Miami’ye yapacağı seyahat sırasında Küba’yla ilgili konuşması bekleniliyor.

Trump, konuşmasında Küba’ya yönelik hazırlanan yeni politikalarını açıklaması öngörülüyor.

Seçim döneminde Küba’ya karşı daha sert bir duruş alınacağını kaydeden Trump’ın, önceki Başkan Barrack Obama’nın Küba politikalarını tersine çevirmeye çalışacağı düşünülüyor. Obama, yarım asır süren ablukanın hafifletilmesinde rol oynamıştı.

Hayata geçirilmesi planlanan değişiklikler arasında, ticaret kısıtlamalarının sıkılaştırılması ve Amerikan şirketlerinin Küba ordusuyla bağlantılı Küba firmalarıyla ticaretine yasak getirilmesinin olduğu tahmin ediliyor.

Amerikan vatandaşlarının Küba’ya seyahatlerine ilişkin kısıtlamaların da getirilmesi bekleniyor fakat Trump’ın teklif edeceği politika değişikliğinin kapsamı ve niteliği hala belirsiz.

Ancak yapılacak açıklamanın Trump’ın seçim kampanyasındaki sözlerine paralellik göstermesi durumunda, Trump’ın Küba’ya uygulayacağı sert önlemleri ada ülkesindeki ‘insan hakları ihlallerine’ dayandıracağı düşünülüyor.

Rhodes’tan ‘Erdoğan’ın arkadaşı’ Trump Tweet’i

Obama’nın eski Ulusal Güvenlik Uzmanı ve Küba’ya yönelik ilişkilerin yumuşatılmasının mimarlarından Ben Rhodes ise konuyla ilgili açıklama yaptı.

Rhodes, Twitter hesabından şu mesajı paylaştı:

Trump – Putin’in, Sissi’nin, Salman’ın, Duterte’nin, Erdoğan’ın arkadaşı – Küba halkına zarar vermeyi meşrulaştırmak için insan haklarına atıfta bulunacak.

ABC News’ün haberine göre de Cumhuriyetçi kanattan yedi kişinin Başkan Trump’a yazdığı mektupta, “Küba’nın güvenlik nedenleriyle ve ticaret için açık olması” gerektiği belirtildi.

Kongre içerisinde ise Florida Senatörü Marco Rubio ve Miami temsilcisi Mario Diaz-Balart, Amerika-Küba ilişkilerine karşı sert tutum olması gerektiği düşüncesinde. Diaz-Balard, şimdiden Trump’a desteğini açıkladı.

Diaz Balard açıklamasında, “Başkan Trump’ın Castro rejimine karşı sert önlemler alma sözünü tutacağından emin olduğunu” söyledi.

ABD-Küba ilişkileri

ABD, Küba’ya yarım asırdan fazla süredir ekonomik abluka uyguluyor.

Abluka, Küba’nın uluslararası ticaretin dışında kalmasına yol açıyor.

Obama ve diğer birçok Amerikalı politikacı tarafından desteklenen politikalar sayesinde ticaret ve seyahat kısıtlamaları belli açılardan hafifletilmişti. Ancak yaptırımların büyük bir çoğunluğuna dokunulmamıştı.

Trump, seçim kampanyasında Miami’de yaptığı konuşmada ise yaptırımların hafifletilmeyeceğinin sinyallerini vermişti.

ABD Başkanı Trump, yaptığı konuşmada “Obama’nın yaptığı, Hillary Clinton’ın da planladığı gibi ABD, ekonomik ve politik olarak Castro rejimine destek vermemeli” demişti.