Ana SayfaDünyaTürkiye’yle krize neden olmuştu: Yabancı hükümetlere Almanya’da seçim kampanyası kısıtlaması

Türkiye’yle krize neden olmuştu: Yabancı hükümetlere Almanya’da seçim kampanyası kısıtlaması

HABER MERKEZİ – Almanya Federal Hükümeti, Avrupa Birliği ülkeleri haricindeki yabancı devlet ve hükümet temsilcilerinin Almanya’daki seçim kampanyası etkinliklerini seçimden 3 ay önce yasaklanması kararı aldı.

Almanya’da ülke dışından gelen siyasetçilerin Almanya’daki seçim kampanyası etkinliklerine kısıtlama getirilmesi kararı alındı. Alınan kararda Avrupa Birliği (AB) ülkeleri kısıtlamanın dışında tutulacak.

Kısıtlama kararına göre, seçimden 3 ay önce yürürlüğe girecek yasak doğrultusunda, yabancı devlet ve hükümet temsilcileri Almanya’da seçim etkinliği düzenleyemeyecek.

Öte yandan yabancı siyasetçilerin planladığı tüm etkinlikler de bundan böyle Almanya Federal hükümetinin iznine bağlı olacak.

DW Türkçe’nin haberine göre Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, etkinlikten 10 gün önce Dışişleri Bakanlığı’na resmi talepte bulunulması gerektiğini belirterek, “Bu iznin verilip verilmeyeceği diplomatik ilişkilere göre şekillenecek” dedi.

Martin Schäfer, Berlin’deki diplomatik temsilciliklerin sözlü nota ile yeni uygulama hakkında bilgilendirildiğini de ifade etti.

Krize neden olmuştu

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, perşembe günü yaptığı açıklamada bu yönde bir uygulamanın yürürlüğe gireceğinin sinyalini vermişti.

Almanya Federal hükümeti, G20 öncesinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da miting düzenlemesini yasaklamıştı.

16 Nisan referandumu öncesinde AKP hükümeti bakanlarının Almanya’da seçim etkinliği düzenleyip düzenleyemeyeceği konusu sebebiyle Almanya ile Türkiye arasında diplomatik krize de neden olmuştu.