Ana SayfaDünyaUkrayna’da başlayan siber saldırı dünyaya yayılıyor: ‘Eşi benzeri görülmemiş büyüklükte’

Ukrayna’da başlayan siber saldırı dünyaya yayılıyor: ‘Eşi benzeri görülmemiş büyüklükte’

HABER MERKEZİ – Ukrayna’da aralarında Ukrayna Ulusal Bankası’nın, devlete ait enerji şirketinin ve en büyük havaalanın da olduğu birçok altyapı kurumuna yapılarak başlayan “Petya”  adlı siber saldırı İspanya, Hindistan, Danimarka, Rusya, Birleşik Krallık ve Norveç başta olmak üzere birçok ülkeye sıçradı. Ukrayna İçişleri Bakanı saldırının “eşi benzeri görülmemiş büyüklükte olduğunu” söyledi.

Ukrayna’da fidye yazılımlar kullanılarak başlayan siber saldırı dünyanın birçok ülkesine yayıldı.

Saldırı İspanya, Hindistan, Danimarka, Rusya, Birleşik Krallık ve Norveç başta olmak üzere bir çok ülkeye sıçradı..

Ukrayna’da devletin altyapı tesislerine yapılan “Petya”  adlı siber saldırıların hedefinde aralarında Ukrayna Ulusal Bankası’nın, devletin enerji şirketinin ve en büyük havaalanın olduğu birçok kurum var.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Rozenko Pavlo yaptığı açıklamada, kendisinin ve diğer kabine üyelerinin bilgisayarlara erişim sağlayamadığını söyledi.

Ukrayna İçişleri Bakanı saldırının “eşi benzeri görülmemiş büyüklükte olduğunu” söyledi.

Pavlo, sürücünün ‘hata içerdiğini ve hazırlanması gerektiğini’ içeren mesajın yer aldığı bilgisayar ekranı görüntüsünü Twitter’dan paylaştı.

Virüsten etkilenen başka bilgisayarlardan alınan görüntülerde, şifreli dosyalara erişimin tekrar sağlanabilmesi için Bitcoin cinsinden 300 dolar talep edildiği görülüyor.

Devlet tarafından işletilen iki firma; uçak üreticisi Antonov şirketi ile güç dağıtım şirketi Ukrenergo’nun da siber saldırıya uğradığı söylendi. Yapılan açıklamada, saldırının, güç kaynağını etkilemediği belirtildi.

‘Bilinmeyen bir virüsün’ saldırının sorumlusu olduğunu ifade eden Ukrayna Ulusal Bankası, kendilerinin dışında birçok Ukrayna bankasının ve finans şirketinin saldırıdan etkilendiğini açıkladı.

Ukrayna Ulusal Bankası’ndan yapılan açıklama şöyle:

Siber saldırı sonucunda, bankalar müşteri hizmetleri vermekte ve banka işlemlerini yapmakta zorlanıyor

Ulusal Banka, siber dolandırıcılığa karşı bankaların altyapı savunmasının düzgün bir şekilde kurulduğundan ve bankaların bilgi teknolojileri sistemine yapılan siber saldırıların etkisiz hale getirileceğinden emindir.

Ukrayna’nın en büyük devlete ait bankalarından Oschadbank’tan yapılan açıklamada, hizmetlerinin siber saldırı sonucunda etkilendiğini, ama müşteri verilerinin güvende olduğunu söylendi.

Kiev’deki Uluslararası Boryspil Havaalanı’nda da bilgisayarlar ve uçuş bilgi ekranları çöktü.

Çernobil Nükleer Santrali, saldırıdan dolayı manuel sisteme geçirildi.

Dünyanın en büyük eczacılık şirketlerinden Amerika’daki Merck de saldırıdan etkilendi.

Ukrayna, son üç yıldır önemli altyapı kurumlarına karşı gerçekleşen siber saldırılar için Rusya’yı suçlamıştı.

2015 yılının Aralık ayında güç şebekesine gerçekleştirilen siber saldırı sonucunda Ukrayna’nın batısı, geçici bir süreliğine elektriksiz kalmıştı.

Rusya ise Ukrayna’ya karşı yapılan siber saldırıların arkasında olduğu suçlamasını reddetmişti.


Karınca Dış Haberler