Ana SayfaGüncel‘Vatandaşlıktan çıkarılmak’ istenen vekiller: Karar, HDP’yi tasfiye politikasının bir parçası

‘Vatandaşlıktan çıkarılmak’ istenen vekiller: Karar, HDP’yi tasfiye politikasının bir parçası

HABER MERKEZİ – ‘Vatandaşlıktan çıkarılmalarına’ dair karar verilen 130 kişi arasında bulunan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ve partinin Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile eski milletvekili Özdal Üçer karara ilişkin açıklamalarda bulundu. Hezer, “Alınan karar HDP’yi tasfiye etme politikasının bir parçası” diyor.

3 ay içinde Türkiye’ye dönmemeleri halinde ‘vatandaşlıktan çıkarılacak’ 130 kişi arasında isimleri yer alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk ile eski milletvekili Özdal Üçer karara ilişkin açıklamalarda bulundu.

HDP Van Milletvekili  Tuğba Hezer karar için “Gayrimeşru bir rejimin, meşru ve haklı olanı yok sayması, susturması” yorumunda bulunurken; yasak, yıkım, tutuklama ve kayyum uygulamalarına dikkat çekerek şunları söyledi:

Hukuku, yasaları çiğneyerek yakıp yıktılar, göç ettirdiler, kayyum atadılar, cezaevine koydular, katlettiler, vekillikleri düşürdüler şimdi de vatandaşlıktan çıkarmaktan söz ediyorlar. Alınan karar HDP’yi tasfiye etme politikasının bir parçası. Ve bu intikamcı bir anlayışla gerçekleştiriliyor. Ülkenin en sömürgeci vatandaşları -Erdoğan ve AKP iktidarı- bu sömürgeci anlayışa karşı mücadele eden partinin vekillerini vatandaşlıktan çıkarıyor. Kendi çıkarları uğruna her türlü hileye, yalana, savaş politikasına, hukuksuzluğa başvuruyorlar.

‘Vatandaşlıktan çıkarılmanın’ hedefindeki bir diğer HDP’li vekil Faysal Sarıyıldız ise Cizre ve Sur’da işlenen suçları dünya kamuoyuna teşhir ettikleri için böyle bir uygulamayla karşılaştıklarını söyledi.

Kararın hukukla bir ilgisi olmadığını ve şaşırmadıklarını ifade eden Sarıyıldız, “Bunca suçun talimatını veren Erdoğan, olası bir savaş suçu yargılaması tehlikesinden sıyrılmak amacıyla bu talimatı vermiştir” diye konuştu

Kararın siyasi olduğuna dikkat çeken eski Van Milletvekili Özdal Üçer ise şunları ifade etti:

AKP’nin bu kararı, yürüttüğümüz demokrasi ve özgürlük mücadelesinden bizi alıkoyma amaçlıdır. Türkiye’de yaşanan yüz binlerce hukuksuzluktan bir tanesidir. Vatandaşlıktan çıkarma tehdidiyle bizleri mücadelemizden alıkoyacaklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar.