Ana SayfaGüncelYıkımın hedefindeki Sur’da bayramlaşma çağrısı

Yıkımın hedefindeki Sur’da bayramlaşma çağrısı

HABER MERKEZİ – Sur’un Yıkımına Hayır Platformu ve HDP, dayanışma amacıyla bayramın 2’nci ve 3’üncü gününde Sur halkıyla bayramlaşmaya çağırdı.

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu, Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde “kentsel dönüşüm” adı altında süren yıkıma ilişkin Amed Ekoloji Derneği’nde toplantı düzenledi.

Mahalle sakinlerinin 23 Mayıs’tan bu yana evlerinden çıkartılmaya çalışıldığını belirten Sur Yıkımına Hayır Platformu Sözcüsü Büşra Cizrelioğulları, bütün tehditlere rağmen mahalle sakinlerinin evlerini terk etmek istemediğini vurguladı.

Ketin bir bütün olarak yıkıma karşı olduğunu vurgulayan Cizrelioğlları, şunları söyledi:

Platformumuzun yaptığı çalışmada bu mahallerde toplam 1026 yapının kentsel dönüşüm kapsamına alındığı, bu yapıların 2012 yılında onaylanan Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlanırken çıkarılan envanterlerde yapı durumlarının yüzde 3’ünün çok iyi, yüzde 84’ünün orta yüzde 13’ünün ise kötü durumda olduğu, bugüne kadar toplamda 432 yapının yıkıldığı tarafımızdan tespit edilmiştir. Bu sayısal veriler bize göstermektedir ki bu mahallelerdeki yapıların yüzde 87’si sağlam olmasına rağmen alanın yüzde 42’si yıkılmıştır. Bu durumda yurttaşların halen yaşadığı ve yıkılmak istenen yüzde 58’lik kısım, riskli olmamasına rağmen yıkılmak istenmektedir.

Baskıya ve zora karşı tüm duyarlı kesimleri Ramazan bayramın 2’nci gününde Sur halkıyla bayramlaşmaya çağıran Cizrelioğulları, şöyle devam etti:

Bayramımızı burada kutlayacağız, burada bayramlaşacağız. Kentin tüm duyarlı kesimlerini buradaki yurttaşlarla bayramlaşmaya davet ediyoruz. Platformumuz dayanışmak ve soruna dikkat çekmek amacıyla yurt içinde ve yurt dışında birçok demokratik eylem ve etkinlik yapma kararı almıştır. İmza kampanyası, diplomasi çalışması, hukuki mücadele, bilgilendirme toplantıları, paneller ve çalıştaylar bunlardan bir kaçıdır. Bu çalışmaların her biri, bu mahallede yaşayan yurttaşların sorunu çözmesi açısından çok önemlidir. Tüm duyarlı kesimleri önemli bulduğumuz bu çalışmalara katılmaya ve destek olmaya çağırıyoruz.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü de Alipaşa ve Lalebey mahallelerindeki yıkıma ilişkin basın toplantısı düzenledi. İl binasında düzenlenen toplantıya HDP Diyarbakır milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp ve Ziya Pir ile HDP il yöneticileri katıldı. Toplantıda ilk olarak konuşan HDP İl Eşbaşkanı Gülşen Özer, bayramı tüm tehditlere rağmen mahallelerini terk etmeyen yurttaşlar ile kutlayacaklarını söyledi. Bayramların dayanışma olduğunu vurgulayan Özer, tüm Diyarbakır halkını bayramın 2’nci gününde Sur ilçesinde olmaya çağırdı.