Ana SayfaGüncelYıldırım ve Bozdağ’dan ‘Adalet Yürüyüşü’ tepkisi: Adalet sokakta aranmaz

Yıldırım ve Bozdağ’dan ‘Adalet Yürüyüşü’ tepkisi: Adalet sokakta aranmaz

HABER MERKEZİ – Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinin milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanması ardından başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’ne tepki gösterdi. Yıldırım, tepkisini “Adalet sokakta aranmaz” diyerek gösterirken, yazılı açıklama yapan Bozdağ, “Hak ve adalet, Ankara-İstanbul E-5 karayolunda veya sokaklarda ya da meydanların ateşli nutuklarında aranmaz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun yargılandığı davada 25 yıl hapse çarptırılarak tutuklanmasının ardından Ankara’dan İstanbul’a başlattığı “Adalet Yürüyüşü”ne devam ediyor.

  'Adalet Yürüyüşü'nde ikinci gün: Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli'ye yanıt

Yürüyüşün ikinci gününde Kılıçdaroğlu’na Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Başbakan Binali Yıldırım’dan tepki geldi.

Adalet Bakanı Bozdağ yaptığı yazılı açıklamada, “Hak ve adalet, Ankara-İstanbul E-5 karayolunda veya sokaklarda ya da meydanların ateşli nutuklarında değil, hukukun kendi doğal mecrasındaki işleyişinde, bağımsız ve tarafsız mahkemelerde aranır” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun, Berberoğlu hakkında verilen mahkûmiyet kararının ardından yaptığı açıklamalara yönelik eleştiriler getiren Bozdağ, “Yargıya ve yargı mensuplarına yönelik eleştiri sınırlarını aşan, tahkir, tezyif ve tahrik içeren açıklamaları endişe vericidir” dedi ve şöyle devam etti:

Yargılama süreci devam ederken, bu süreci hukuka aykırı olarak etkileyecek biçimde açıklamalar yapmak, yargı mensuplarını hedef göstermek, tahkir ve tehdit etmek açıkça suçtur.

Mahkemelerin bağımsızlığını ve tarafsızlığını temin eden bu kural ve kısıtlamalar, herkes için olduğu gibi, hiç kuşkusuz, Sn. Kılıçdaroğlu için de geçerli ve bağlayıcıdır.

Günlük çıkara veya rüzgârın estiği yöne ya da yargı kararının içeriğini beğenip beğenmemeye göre yargı mensuplarını yüceltmek veya yermek, hukuk devleti ilkesini içselleştirememiş sorunlu bir muhalefet anlayışının ürünüdür.

Ayrıca Adalet Bakanı Bozdağ, “Yollarda yürüyerek veya sokakları hareketlendirerek adalet terazisinin ayarını bozmak mümkün değildir” ifadesini kullandı.

Yıldırım: Adalet sokakta aranmaz

Bozdağ’ın ardından ise Başbakan Binali Yıldırım, cuma namazı sonrası “Adalet Yürüyüşü”ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yıldırım’ın açıklamaları şöyle:

Adalet sokakta aranmaz, sayın Kılıçdaroğlu, milletvekiline sahip çıkmasına normal karşılayabiliriz ama unutmasın ki TBMM’de bu dokunulmazlıklar kaldırılırken Enis Berberoğlu da dahil, kalkması yönünde olumlu oy kullanan CHP’dir. Bütün partilerin, HDP hariç, oyları ile dokunulmazlıklar kalkmıştır. Dolayısıyla dokunulmazlıkların kalkmasının sonucunun yargılama olacağını sayın Kılıçdaroğlu baştan biliyor. Gösterdiği tepki anlamlı da doğru da değil.

Çözüm aranacaksa Meclis’tir. Meclis’te her türlü mesele konuşulur. Sokağa davet etmek, en hafifiyle sorumsuzluktur. Bahçeli’nin açıklamaları devlet adamına yakışır açıklamalardır. Provokasyon ihtimali uzak değil. Her zaman beklenebilir, İçişler Bakanımız konuyu yakından takip ediyor, gerekli güvenlik tedbirlerini almış durumda. Ümit ederim ki bu meseleye burada son verirler. Meclis’te bütün partiler, ortak bir anlayışla çözümü için gayret gösteririz.