Ana SayfaGüncelYine zırhlı araç yine ölüm: Diyarbakır’da beş kişi hayatını kaybetti

Yine zırhlı araç yine ölüm: Diyarbakır’da beş kişi hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Zırhlı asker ya da polis araçlarıyla yaşanan ölümlere yenisi eklendi. Lice’de polise ait zırhlı aracın çarptığı otomobildeki 5 sivil yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren ve hepsi akraba olan 5 yurttaş, Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Fis köyü civarında polise ait zırhlı araç, sivil bir otomobile çarptı.

dihaber, zırhlı aracın çarptığı araçtaki 5 sivilin yaşamını yitirdiğini, zırhlı araçtaki 5 polisin ise yaralandığını aktardı.

Zırhlı aracın çarptığı araçta bulunan ve hepsinin akraba olduğu öğrenilen Mahmut Öner (74), Mevlüt Dağtaş (64), Abdulhamit Dağtaş (63), Fikri Demirbaş (53) ve annesi Zeynel Demirbaş Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı’nda yan yana defnedildi.

HDP Diyarbakır Milletvekilleri Sibel Yiğitalp ve Ziya Pir ile birlikte binlerce yurttaşın da katıldığı cenaze töreninde hayatını kaybedenlerin aileleri kazaya sebep olan polislere tepki gösterdi.

Cenaze töreninin düzenlendiği Yeniköy Mezarlığı etrafında, polislerin zırhlı araçlar ile beklediği görüldü.

Yaşamını yitiren her 5 yurttaşın dün aynı bölgede özel harekat polislerini taşıyan midibüsün, yolcu minibüsüne çarpması sonucu yaşamını yitiren 2 sivil yurttaşın kurulan taziyesinden Diyarbakır’a döndükleri öğrenildi.

Polis ya da askerin zırhlı aracıyla yaşanan ölümler

Dün de aynı bölgede özel harekat polislerini taşıyan midibüsün yolcu minibüsüne çarpması sonucu 2 sivil yaşamını yitirmiş, 18 kişi de yaralanmıştı.

2016 yılının Eylül ayından bu yana yani sadece 10 ay içerisinde ise yedi kişi zırhlı araçların çarpması ya da ezmesi sonucu yaşamını yitirdi.

En son yine Lice’de bir yıldır araç trafiğine kapalı olan bir caddede askeri zırhlı aracın çarptığı Pakize Hazar isimli kadın hayatını kaybetti. Bu, 10 aydaki yedinci ölüm oldu.

Son 10 ayda zırhlı araçlar nedeniyle Kürt illerinde yaşanan ölümler şu şekilde:

  • 6 Eylül 2016 tarihinde Dersim kent merkezi Seyit Rıza Meydanı’nda polise ait Kobra tipi zırhlı araç yoldan karşıya geçmeye çalışan 71 yaşındaki Naciye Özdemir’e çarptı, yaşlı kadın yaşamını yitirdi.
  • 9 Şubat 2017’de Mardin’in Dargeçit ilçesinde okuldan eve giden ilkokul öğrencisi 7 yaşındaki Berfin Dilek, zırhlı polis aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti.
  • 27 Nisan 2017’de Diyarbakır kent merkezi Gevran Caddesi’nde askeri zırhlı aracın çarptığı 55 yaşındaki Hatun Elhuman yaşamını yitirdi.
  • 28 Nisan 2017’de Van’da zırhlı polis aracının çarptığı 2 yurttaştan Sami Uçan kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Yine Van’da takip eden bir hafta içinde 7 kişi zırhlı araçların çarpması sonucu yaralandı.
  • 4 Mayıs 2017 gecesi Şırnak’ın Silopi ilçesinde zırhlı bir polis aracının bir eve çarpması sonucu Furkan ve Muhammed Yıldırım adındaki iki kardeş hayatını kaybetti.
  • Son olarak 14 Haziran’da Lice’de sokakta yürüyen 70 yaşındaki Pakize Hazar isimli yaşlı kadın, her iki yakasında polis lojmanları, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Hükümet Konağı binaları bulunduğu için bir yılı aşkın süredir araç trafiğine kapalı olan cadde üzerinde zırhlı aracın kendisini ezmesi sonucu yaşamını yitirdi.

Soylu’ya soruldu: Kaç kişiye soruşturma açıldı?

Konu Hakların Demokratik Partisi (HDP) tarafından Meclis gündemine de taşınmıştı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, bölgedeki yasak uygulamaları ile operasyonları hatırlattığı soru önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan olaylara neden olan kolluk kuvvetleri hakkında başlatılan soruşturma sayısı kaçtır?” diye sormuştu.

  Asker ya da polisin zırhlı aracı 10 ayda yedi can aldı, HDP sordu: Kaç kişi yargılandı?

Gazete Karınca
Previous post
Avrupa Parlamentosu: Türkiye ile müzakereler 'gecikmeksizin askıya alınsın'
Next post
LGBTİ paylaşımını sildiren Beşiktaş Belediye Başkanı: 'Eşcinselliği teşvik edemeyiz; değerlerimize aykırı'