Ana SayfaEkonomi‘Zeytinlikler için idam fermanı’ Meclis Komisyonu’nda kabul edildi

‘Zeytinlikler için idam fermanı’ Meclis Komisyonu’nda kabul edildi

HABER MERKEZİ – Türkiye’deki zeytinliklerin sanayileşmeye açılmasına neden olacak ‘Üretim Reform Tasarısı’ Meclis Komisyonu’nda kabul edildi. 3 gündür devam eden görüşmelerin ardından hükümet zeytinliklerin turistik tesis ve konut inşaatına açılmasından yana geri adım atmış olsa da madencilik ve endüstriyel tesisler yapılabilmesi yönünde bir değişikliğe gitmemiş oldu. Tasarının yasalaşması durumunda zeytinlik sahalarında “Alternatif alan bulunmaması halinde” maden ocağı ve sanayi tesisi yapılabilecek.

Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Meclis’e sunulan 76 maddelik, “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı”nın kabul edilen bölümleri Meclis Genel Kurulu’na gelmesinin önündeki engel kalktı.

‘Üretim Reform Tasarısı’ 3 gün süren görüşmelerin ardından TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edildi.

Tasarıyla birlikte sanayi işletmelerinin, her yıl hafta tatillerinde çalışabilmek için belediyelerden hafta sonu çalışma ruhsatı alma zorunluluğu kaldırılırken, zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini, çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacak ve işletilemeyecek.

Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verebilecek, bu yetkisini gerektiğinde valiliklere devredebilecek.

Bu sahalarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile tarımsal işletmelerin yapımı, işletilmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının iznine bağlı olacak.

Düzenleme kapsamında yatırımları yapanlar, bu faaliyetlerini izin amacına uygun, çevre ve zeytinlik sahalarına zarar vermeyecek şekilde yürütecek, oluşabilecek zararı telafi edecek, kendilerine tahsis edilen yerleri tahsis süresi bitiminde eski vasfına getireceğine yer verildi.

Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu oluşturulacak

Tasarının kabul edilmesi ile birlikte zeytinlik sahası bulunan her ilde Valilerin başkanlığında çoğunluğu bürokratlardan oluşan bir kurul oluşturulacak.

Kurulda il valisi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji; Çevre ve Şehircilik; Gıda, Tarım ve Hayvancılık; Maliye ile Orman ve Su İşleri bakanlıklarının ildeki üst düzey temsilcileri, sanayi ve ticaret odaları, sivil toplum örgütleri yer alacak.

Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu, yatırım taleplerine ilişkin görüş bildirecek, zeytinlik sahaların geliştirilmesi, korunması, verimli kullanılmasına yönelik inceleme yapacak.

‘Yasa geçerse, Türkiye’de zeytincilik biter’

Komisyonda yer alan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Murat Narin, dünkü görüşmelerin Cnnturk.com’a değerlendirdi.

Komisyon üyesi Narin değerlendirmesinin sonunda, “Eğer bu yasa TBMM Genel Kurulu’ndan geçerse, Türkiye’de zeytincilik bitmiştir” dedi.

‘Zeytinlikler için idam fermanı’

Yapılmak istenilen değişikliğin sonuçlarına dair dihaber’den Ahmet Kanbal’a konuşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet, değişikliğin zeytinliklerin “idam fermanı” olacağını vurgulamıştı.

Değişikliğin daha önce 6 defa Meclis’te tüm partilerin oyları ile reddedildiğini hatırlatan Tibet, fakat bugün yeniden gündeme getirilmesinin sebebinin ise madencilik ve endüstri sektörü ile rant konusu olan diğer sektörlerin ısrarı olduğunu söylemişti.

Hükümet zeytinliklerin turistik tesis ve konut inşaatına açılmasından yana dün geri adım atmış ancak sanayileşme yapılabilmesi yönündeki madde değişmemişti.

Üreticiler, Türkiye’deki zeytinliklerin yüzde 70’inin sanayileşmeye açılmasına neden olacak “Üretim Reform Paketi” adlı söz konusu tasarıda yapılan düzeltmeden memnun olmamıştı.