Ana SayfaGüncel119 gündür açlık grevindeki Gülmen ve Özakça Guardian’da: ‘Zaman tükeniyor’

119 gündür açlık grevindeki Gülmen ve Özakça Guardian’da: ‘Zaman tükeniyor’

HABER MERKEİ – KHK ile mesleklerinden ihraç edilen ve başlattıkları açlık grevi sürerken tutuklanan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevi eylemi bugün 119. gününde. Esra Özakça, iki eğitimcinin sağlık durumuna ilişkin “Semih’in böbrek sıkıntıları başladı. Nuriye’de de benzer sorunlar var. Artık hiç yürüyemiyor” ifadelerini kullandı. Britanya’da yayınlanan Guardian gazetesine konuşan Avukat Behiç Aşçı ise “Hala sağlıklarına kavuşabilirler fakat zaman tükeniyor. Hükümet acilen harekete geçmeli. Bu son değil ama son çok yakın” dedi.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın tutuklandıktan sonra cezaevinde de devam ettikleri açlık grevi eylemi 119. gününde.

Gülmen ve Özakça Guardian’da: ‘Zaman tükeniyor’

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Guardian, Kareem Shaheen and Gözde Hatunoğlu imzalı haberde iki eğitimcinin açlık grevine yer verdi.

Guardian’a konuşan Avukat Behiç Aşçı, 119 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın durumlarına ilişkin şunları söylüyor:

Hala sağlıklarına kavuşabilirler fakat zaman tükeniyor. Hükümet acilen harekete geçmeli. Bu son değil ama son çok yakın.

Avukat Aşçı, açlık grevindeki eğitimcilerin taleplerinin işlerine geri iade edilmek olduğunu vurgulayarak, şunları ifade ediyor:

Bazı insanlar Nuriye ve Semih tahliye edilirse açlık grevini bırakacaklarını düşünüyor. Fakat onların talebi sadece özgürlük değil, aynı zamanda adalet istiyorlar, işlerini geri istiyorlar. Bunları alana kadar grevi bırakmayacaklar. Eğer işlerini geri alırlarsa açlık grevini bırakırlar ve yaşamaya devam ederler. Şu anda durum geri çevrilemez değil.

‘Semih’in böbrek sıkıntıları başladı, Nuriye hiç yürüyemiyor’

Eylemlerini 23 Mayıs’tan beri cezaevinde sürdüren Nuriye Gülmen ile Semih Özakça’nın sağlık durumu daha da kötüye gidiyor.

Eğitimcilerin sağlık durumlarına ilişkin Hürriyet’ten Gamze Kolcu’ya konuşan Semih Özakça’nın eşi Esra Özakça ise şunları söylüyor:

Semih’in böbrek sıkıntıları başladı. Görüşe tekerlekli sandalyeyle gelmiş ancak üzülmemizi istemediği için bizim görebileceğimiz noktaya gelince ayağa kalkmış. Nuriye’de de benzer sorunlar var. Artık hiç yürüyemiyor.

Gülmen ve Özakça’nın 119 gündür kaybettikleri kiloları da açıklayan Esra Özakça, şunları aktarıyor:

Açlık grevine başladıklarında Nuriye 59, Semih 86 kiloydu. Şu an Nuriye 44, Semih 61 kilo geliyor.

Öte yandan eğitimcilerin gözaltına alınıp tutuklanmalarının ardından açlık grevine başlayan Semih Özkaça’nın eşi Esra Özakça’nın eylemi ise 44’üncü gününe girdi.

Gülmen ve Özakça için dayanışma platformu kuruldu

İçinde siyasi partiler, sendikalar, demokrasi ve kitle örgütlerinin yer aldığı “Nuriye ve Semih İçin Dayanışma Platformu”, kuruluşunu deklare etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde yapılan basın toplantısında platform adına açıklama yapan Zarife Çamalan, cezaevinde tutuklu bulunan Gülmen ve Özakça’nın taleplerinin kabul edilerek serbest bırakılmalarını sağlamak için mücadele edeceklerini belirtti.

Öte yandan, Nuriye ve Semih İçin Dayanışma Platformu’nun taleplerinin açık olduğunu ve bu dayanışmanın zamanla büyüyeceğini belirten Esra Özakça ise, Nuriye ve Semih’in açlık grevinin 120’nci günü olan yarın (Perşembe) Selanik Caddesi’nden Sakarya Caddesi’ne kadar yürüyüş gerçekleştireceklerini bildirdi.

Nuriye ve Semih İçin Dayanışma Platformu’nda yer alan kurumların isimleri şöyle:

Alınteri, AKA- DER, Devrimci Parti, Devrimci Proleterya, Emekçi Hareket Partisi, Halk Cephesi, Halkevleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü, İnsan Hakları Derneği Ankara Şube, Kaldıraç, Kamu Emekçileri Cephesi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Sosyalist Dayanışma Platformu, Sosyalist Emekçiler Partisi, Türkiye Komünist Partisi.