Ana SayfaGüncel15 Temmuz | ‘İdamı onaylarım’ diyen Erdoğan’dan Guantanamo önerisi

15 Temmuz | ‘İdamı onaylarım’ diyen Erdoğan’dan Guantanamo önerisi

HABER MERKEZİ – Darbe girişiminin yıldönümünde eski adıyla Boğaziçi Köprüsü olan ’15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘İdamı onaylarım’ dedi, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun darbeyi desteklediği imasında bulundu. Erdoğan, “İstanbul Atatürk Havalimanı’na iniyor o gece 23.15’te. Tanklar orada. Önce geliyor tanklarla konuşuyor. Bekliyorlar, görüşüyorlar. Görüşmeden sonra tankların koruması altında bu zat oradan çıkıp Bakırköy Belediyesi’ne gidiyor” diye konuştu. ‘FETÖ’den yargılananların tek tip elbise ile mahkemeye çıkarılmasını istediğini de dile getiren Erdoğan, “Demokrasi nöbetleri yarın gece 24.00’e kadar sürecek” dedi. TBMM’de düzenlenen törende de konuşan Erdoğan, pazartesi günü OHAL’in uzatılması için tavsiye kararı alacaklarını söyledi.

Fotoğraf: Reuters

15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü için Türkiye genelinde etkinlikler düzenlendi.

Etkinliklerin adreslerinden biri de darbe girişiminin yaşandığı gece kritik noktalardan biri olan, 15 Temmuz’un ardından adı ’15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ olarak değiştirilen Boğaziçi Köprüsü’ oldu.

Köprüdeki anma etkinliklerine binlerce kişi katıldı.

Öte yandan etkinlikler dolayısıyla İstanbul’da ve Ankara’da görerek uçuş yapan sivil uçak ve helikopterlere uçuş yasağı getirildi.

Yıldırım: Unutmayacağız, unutturmayacağız

Başbakan Binali Yıldırım, bakanlarla birlikte köprüye gelirken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da  Kısıklı’dan yola çıkarak eşi Emine Erdoğan, kızı Esra Erdoğan ve damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’la birlikte köprüye geldi.

İlkin Başbakan Binali Yıldırım, buradaki törende bir konuşma yaptı.

Yıldırım konuşmasından 15 Temmuz’da köprüde yaşamını yitirenleri andı, “Millet olarak 15 Temmuz’u unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

“Milletimiz 15 Temmuz’da Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde darbecilere darbe vurmuştur” diyerek konuşmasını sürdüren Yıldırım, şöyle konuştu:

1920’de Çanakkale Boğazı’nı geçemediniz ey gafiller, 15 Temmuz’da İstanbul Boğazı’nı geçeceğinizi mi zannettiniz? Geçemediniz. Şehit olduk ama vatanı alçaklara teslim etmedik, bayrağı düşürmedik, ezanları dindirmedik.

Erdoğan: İdamı onaylarım

Yıldırım’ın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da köprüde yaptığı konuşmada darbe girişiminin yaşandığı gün yaşananları özetleyerek şunları söyledi:

Milletimiz anında darbenin arkasında FETÖ olduğunu tespit etmiş ve hemen harekete geçmiştir.

Sayın Başbakanın ve şahsımın yaptığı çağrılarıyla milyonlarca vatandaşımız darbecilere karşı sokakları, meydanları, kışla önlerini doldurmuştu.

En kanlı saldırılar İstanbul ve Ankara’da yaşandı. Diğer illerimizde darbeciler harekete geçmeye fırsat bulamadan derdest edilmişlerdi. Köprüyü kapatan tankların önünde tam 36 vatandaşımız şehit oldu.

En ağır silahlar vatandaşlarımıza karşı acımasızca kullanıldı. Ama milletimin elinde sadece bayrağı ve imanı vardı.

Tekbirle tankın üzerine giden bir milleti kim esir edebilir?

Tankın affedersiniz egzoz borusunun içine tişörtünü tıkayarak onu çalışamaz hale getiren şey imandır.

Konuşmasında idamla ilgili de açıklamalarda bulunan Erdoğan “Parlamento bu konuda kararını vermesi halinde ben de onaylarım” dedi.

15 Temmuz’da darbecilerin saldırısında 250 şehit verdik. Karşılığında Türkiye’nin istikbali kurtarıldı.

15 Temmuz ilk değil son saldırı da olmayacaktır. FETÖ’nün, PKK’nın, DEAŞ’ın arkasında kimlerin olduğunu biliyoruz. Önce bu hainlerin kafasını koparacağız.

Kandil’de, Küpeli’de, Bestler Deresi’nde şu anda askerimiz, polisimiz, komandolarımız, tüm güvenlik güçlerimiz oralarda tek tek temizliyorlar. Diğer mesele ise parlamentonun meselesidir. Parlamento bu konuda kararını vermesi halinde ben de onaylarım.

Kılıçdaroğlu’na suçlama: O gece tanklarla konuştu, onların koruması altında Bakırköy’e gitti

Erdoğan konuşmasının devamında ise ‘kontrollü darbe’ nitelemesi üzerinden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef aldı.

Erdoğan “Bazıları ‘kontrollü darbe’ diyor. Milletimizin bu şanlı direnişine kara çalmaya çalışıyor. Bu bir terbiyesizliktir. Bu mücadele ödleklerin mücadelesi değildir, vandalların değildir” dedi.

Hala “kontrollü darbe” diyorlar. Hale bak. Milletin şanlı direnişine kara çalmaya çalışıyorlar. Bu terbiyesizliktir, bu ahlaksızlıktır be.

Bu sözü iki kesim ısrarla kullanıyor. Birincisi FETÖ’cüler ve onları destekleyen yabancılar kullanıyor. İkincisi ise ana muhalefetin başındaki bu zat yapıyor.

İstanbul Atatürk Havalimanı’na iniyor o gece 23.15’te. Tanklar orada. Önce geliyor tanklarla konuşuyor. Bekliyorlar, görüşüyorlar. Görüşmeden sonra tankların koruması altında bu zat oradan çıkıp Bakırköy Belediyesi’ne gidiyor.

Biz Yenikapı toplantısına bu Kılıçdaroğlu’nu da davet ettik. Bilseydik etmezdik.

İnsan utanır, bu, 250 şehidimize saygısızlıktır, hakarettir. Bu millete saygısızlıktır, hakarettir. Bunu nasıl söylüyorsun?

Bu millet senin gibi, ürkek, korkak değil. Bu millette yürek var yürek. O yürek sende yok.

Bu mücadele ödleklerin mücadelesi değildir, vandalların mücadelesi değildir.

Guantanamo önerisi: ‘FETÖ’ sanıkları tek tip elbise giysin

Erdoğan konuşmasında ‘FETÖ’den yargılananların tek tip elbise ile mahkemeye çıkarılmasını istediğini de dile getirdi:

Geçen gün Sayın Başbakanımızla da konuştum. Artık bunlar (FETÖ sanıkları) mahkemeye çıkarken Guantanamo’da olduğu gibi bunları da tek tip elbise ile çıkaralım. Tek tip elbise.

Erdoğan son olarak ‘Demokrasi Nöbetleri’nin yarın gece 24.00’e kadar süreceğini duyurdu.

TBMM’de tören

Erdoğan İstanbul’dan sonra TBMM’de düzenlenecek tören için Ankara’ya geldi.

Meclis’teki anma programı İstiklal Marşı’nın okunması ve ardından Kuran’ı Kerim dinletisiyle başladı.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, okuduğu Kuran’ı Kerim’den sonra dua okudu.

CHP ve HDP’nin katılmayacağı açıklayan törende MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Anayasa Mahkesmesi Başkanı Zühtü Arslan ve yüksek yargı organı mensupları hazır bulundu.

Törende konuşan Erdoğan, İstanbul’daki törende olduğu gibi bir kez daha “idamı” gündemde getirdi.

‘OHAL için tavsiye kararı alacağız’

“İdamı tereddütsüz onaylarım” diyen Erdoğan, pazartesi günü düzenlenecek MGK’de OHAL’in uzatılması için tavsiye kararı alacaklarını söyledi.

Erdoğan şöyle konuştu:

Hukuk içerisinde parlamento burada. Parlamentoya teklif gelir ve parlamentodan ben teklifin geçeceğine inanıyorum.Geçtiğinde önüme gelecektir, bana geldiği zaman ben tereddütsüz onaylarım. Çünkü 250 şehidimizin ve milletimizin burada ahı var. 2193 gazimizin ahı var. Hans ne der, George ne der? Ben buna bakmam. Ben Ahmet, Mehmet, Hasan, Fatma, Ayşe ne der, ona bakarım.

OHAL pazartesi günü MGK gündemine gelecek, konuşacağız ve hükümetimize tavsiye kararını alacağız.

Erdoğan’ın konuşma yaptığı sırada etkinliğe katılanların üzerine canlı yayın için görüntü alan drone düştü ve 11 kişi yaralandı.

GSM operatörleri Erdoğan’ın mesajını dinletti

Gece saat 00.00’dan sonra GSM hatlarında yapılan tüm aramalarda, Erdoğan’ın kendi sesinden mesaj dinletildi. Aramalarda Erdoğan’ın “Cumhurbaşkanınız olarak Demokrasi ve Milli Birlik Gününüzü tebrik ediyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize sıhhat ve afiyet diliyorum” mesajı dinletildi.