Ana SayfaGüncelAB: Mülteciler üzerinden şantaja izin vermeyeceğiz, Türkiye’ye artık daha az bağımlıyız

AB: Mülteciler üzerinden şantaja izin vermeyeceğiz, Türkiye’ye artık daha az bağımlıyız

HABER MERKEZİ – AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, AB’nin Türkiye’ye mülteciler konusunda daha az bağımlı olduğunu söyledi ve birliğin ‘şantaj’ ile baskı altına alınamayacağını belirtti.

Hak savunucularını tutuklayan Türkiye ile Almanya arasındaki kriz devam ederken, Avrupa Birliği’nden (AB) önemli bir açıklama geldi.

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, birliğin mülteciler konusunda eskisine kıyasla Türkiye’ye daha az bağımlı olduğunu söyledi.

Almanya’nın önde gelen dergilerinden Spiegel’e konuşan Hahn, Suriye iç savaşı sebebiyle Türkiye üzerinden AB üye ülkelerine yaşanan büyük bir göçün olduğu 2015 senesine göre AB’nin daha tedbirli olduğunu belirtti.

“2015 senesinde öyle bir konumdaydık ki mültecilerin çoğu kontrol edilmeden AB sınırları içine girdi, ancak bu arada durum değişti” diyen Hahn, Türkiye’nin sınırlarını açması halinde bile iki sene önce olduğu gibi bir göçün yaşanmayacağını ifade etti.

‘Şantaja izin vermeyeceğiz’

Balkan güzergahının kapatılması, Ege Denizi’nde düzenli kontrollerin yapılması ve Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin desteklenmesiyle geçen iki senede gerekli tedbirlerin alındığını belirten Hahn, “Avrupa Birliği kendisinin şantaja maruz bırakılmasına izin vermeyecektir” dedi.

Almanya ‘AB nezdinde girişimlerimiz olacak’ demişti

Türkiye ile Almanya arasında patlak veren son krizin ardından Almanya hükümeti, AB üyelik süreci kapsamında Türkiye’ye yapılan ödemelerin durdurulması için birlik üyeleri nezdinde girişimlerde bulunulacağı belirtmişti.

Almanya Türkiye’ye karşı bir dizi ekonomik ve diplomatik ‘önlem’ kararları almıştı.

Erdoğan’ın ‘Kapıları açarız’ sözleri

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin sınır kapılarını açarak mültecilerin Avrupa ülkelerine geçişine izin verilebileceğini ifade etmişti.

Erdoğan 2016 yılının Şubat ayındaki bir konuşmasında AB’nin Türkiye’ye vermeyi taahhüt ettiği 3 milyar euroluk ödemenin gelmediğine dikkat çekerek “Kusura bakmayın alnımızda enayı yazmıyor. Edirne’den insanları otobüslere bindirdik geri çevirdik. Bu 1 olur 2 olur. Kapıları açarız hadi hayırlı yolculuklar deriz” diye konuşmuştu.

Erdoğan, “Biz bir yere kadar ‘sabır, sabır, sabır’ ondan sonra da gereği neyse bunu yaparız. Herhalde otobüsler, uçaklar boşuna durmuyor. Gereği neyse bundan sonra o yapılır” demişti.