Ana SayfaDünyaABD ve Almanya’dan hak savuncularının tutuklanmasına tepki

ABD ve Almanya’dan hak savuncularının tutuklanmasına tepki

HABER MERKEZİ – Tutuklanan insan hakları savunucuları ile ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye’ye OHAL’in sebep olduğu hak ihlallerinin önüne geçilmesi çağrısında bulunurken, “ABD altı saygıdeğer insan hakları savunucusunun tutuklanmasını kınamaktadır ve bırakılmalarını talep etmektedir” dedi. Almanya Başbakanı Merkel de kararı kınadıklarını belirtirken, “Kendileri açısından bu tutuklamaların suçsuz insanların zorlu bir sürece sokularak cezaevine gönderildiği bir başka olay olduğunu” ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, aralarında Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye Direktörü İdil Eser’in de bulunduğu altı insan hakları savuncusunun tutuklanmasına dair açıklamalarda bulundu.

Sözcü, altı insan hakları savunucusunun da serbest bırakılmasını istedi ve tutuklamaları kınadı.

Ayrıca Türkiye’ye OHAL’in sebep olduğu hak ihlallerinin önüne geçilmesi çağrısında bulunan Nauert, düzenlediği günlük basın toplantısında şunları dile getirdi:

Son günlerde Türkiye’de yaşananları görmüş olabilirsiniz. ABD altı saygıdeğer insan hakları savunucusunun tutuklanmasını kınamaktadır ve bırakılmalarını talep etmektedir.

Bunun gibi hakkında çok az delil bulunan ve saydamlık ilkesinin gözetilmediği davalarda verilen kararları Türkiye’nin korumakla yükümlü olduğu birey haklarını ve hukukun üstünlüğünü baltalıyor.

Türkiyeli otoritelere suçlamaları düşürmeleri, insan hakları savunucularını serbest bırakmaları ve OHAL yaptırımlarının sebep olduğu kişisel hak ihlallerinin önüne geçmeleri çağrısında bulunuyoruz.

Merkel: Alman hükümeti olarak kınıyoruz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin aralarında bir Alman vatandaşı Peter Steudtner’ın da bulunduğu altı insan hakları savuncusunun tutuklama kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Merkel, tutuklanan Steudtner’ın serbest bırakılmasını istedi.

Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan aktivistlerden Peter Steudtner hakkında verilen karar için “Tamamen haksız olduğu kanısındayız” dedi.

Merkel, “Alman hükümeti olarak bunu kınıyoruz” dedi.

Berlin’de açıklamalarda bulunan Merkel, “kendileri açısından bu tutuklamaların suçsuz insanların zorlu bir sürece sokularak cezaevine gönderildiği bir başka olay olduğunu” ve “bunun da büyük bir endişe kaynağı olduğunu” ifade etti.

Merkel, Steudtner ve tutuklanan diğer aktivistlerle “dayanışma içinde” olacaklarını söyledi ve “Alman hükümeti salıverilmesi için her düzeyde, yapabileceği her şeyi yapacaktır” dedi.

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer’in verdiği bilgiye göre, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın konuyla ilgili istişarelerde bulunmak üzere Almanya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Schäfer, Alman hükümetinin “son derece net” ifadelerinin Türk hükümetine “hiçbir yanlış anlaşmaya mahal vermeyecek şekilde” ve “dolaylı yollara başvurmadan” iletilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ne olmuştu?

Çeşitli insan hakları kuruluşlarından temsilciler, insan hakları savunuculuğu çalışmalarını daha güvenilir, sağlıklı, güvenli ve etkin hale getirmek için bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunmak üzere 2 Temmuz 2017 Pazar günü beş günlük bir çalışma için İstanbul Büyükada’da bir araya gelmişti.

5 Temmuz Çarşamba günü, sabah saat 10 sularında bir ihbar olduğu iddiasıyla hak savunucularının toplantısına polis tarafından baskın yapılmış ve çalışmaya katılan insan hakları savunucuları Veli Acu, Özlem Dalkıran, Nalan Erkem, İdil Eser, Ali Gharavi, Günal Kurşun, Şeyhmus Özbekli, Peter Steudtner, Nejat Taştan, İlknur Üstün gözaltına alınmıştı.

10 insan hakları savunucusu yaklaşık iki hafta sonra mahkemeye çıkarılmışlardı.

Hak savuncularından Steudtner dahil altısı tutuklanmış, dördünün “adli kontrol” şartıyla serbest bırakılmasına karar verilmişti.

6 hak savunucusunun tutuklanma gerekçeleri ise “örgüte yardım etmek” oldu.

Tutuklanan isimler arasında Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye Direktörü İdil Eser de bulunuyor.

  Aralarında İdil Eser'in de bulunduğu 6 hak savunucusu tutuklandı
Previous post
Diyarbakır’da ‘DTK operasyonu’: Doktorlar gözaltında
Next post
‘Büyük Savaş’ın 44. günü: Rakka'da 7 mahalle kurtarıldı, kentin yüzde 40’ı DSG kontrolünde