Ana SayfaDünyaABD ve Avrupa Konseyi’nden gözaltına alınan hak savunucuları için açıklama

ABD ve Avrupa Konseyi’nden gözaltına alınan hak savunucuları için açıklama

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Büyükada’da gözaltına alınan insan hakları savunucuları için açıklama yaptı. Nauert, “İfade özgürlüğüne yönelik ısrarcı engellemeler demokratik toplumların temellerini yıpratmaktadır” dedi. Avrupa Konseyi’nin insan hakları komiseri Nils Muiznieks de gözaltındaki hak savunucularının serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser ve Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün’ün de bulunduğu Türkiye’deki önde gelen insan hakları savunucuları önceki gün Büyükada’da düzenlenen bir toplantı esnasında toplu olarak gözaltına alındı.

Büyükada’da gözaltına alınan hak savunucuları 5 faklı karakolda tutulurken gözaltı süreleri 7 güne çıkartıldı.

  'Sürreal bir durum': Hak savunucuları gözaltı kararı olmaksızın 'Eller yukarı' denilerek alınmışlar

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ‘Türkiye’de İnsan Hakları Savunucularının Gözaltına Alınması’ başlığı altında bir açıklama yayınladı.

‘İfade özgürlüğüne engelleme’

Hak savunucularının gözaltına alınmasının ifade özgürlüğüne yönelik engelleme olduğunu belirten Nauert, şunları kaydetti:

Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Af Örgütü‘nün Türkiye Şubesi ve diğer saygın kuruluşların önde gelen insan hakları savunucularının 5 Temmuz’da ’gözaltına alınmalarından derin endişe duymaktadır.

Geçmişte de önde gelen insan hakları savunucuları, gazeteciler, akademisyenler ve aktivistler tutuklandıklarında dile getirdiğimiz gibi Türkiye Cumhuriyeti Anayasası‘nda güvence altına alınmış olan hukuki prosedürler ve bireysel haklara Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda saygı gösterilmesinin önemini vurguluyoruz. Pek çok durumda belirttiğimiz gibi ifade özgürlüğüne yönelik ısrarcı engellemeler demokratik toplumların temellerini yıpratmaktadır. İçinde bulunduğumuz zorlu zamanlarda ihtiyaç duyulan daha az değil daha fazla sestir.

‘Keyfi müdahalelerden vazgeçilmeli’

Avrupa Konseyi’nin insan hakları komiseri Nils Muiznieks de gözaltılar nedeniyle aşırı endişeli olduğunu kaydetti.

Muiznieks, “Türkiye’de yurttaşlık hakları temsilcilerine yönelik cezai kovuşturma ne yazık ki çok sık rastlanan bir durum” dedi ve yetkililere, “gözaltındakilerin derhal serbest bırakılması” ve “sivil toplumun yasal çalışmalarına her türlü keyfi müdahaleden vazgeçilmesi” çağrısında bulundu.