Ana SayfaGüncelAçlık grevinin 4’üncü ayı geride kaldı, Bozdağ ilk kez konuştu: ‘Hayati tehlikeleri yok’

Açlık grevinin 4’üncü ayı geride kaldı, Bozdağ ilk kez konuştu: ‘Hayati tehlikeleri yok’

HABER MERKEZİ – Eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevi 4 ayı doldururken, iki eğitimci yürüyemez durumda. Eğitimcilerin eylemine ilişkin açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a göre ise “şu anda hayati tehlike yok”. Açıklamasında eğitimcilerin işe iade talebine değinmeyen Bozdağ, “Açlık grevini bitirmelerini istiyorum kendilerine zarar veriyorlar” dedi.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın tutuklandıktan sonra cezaevinde de devam ettikleri açlık grevi eylemi 121’inci gününde devam ediyor.

“İşimi geri istiyorum” sloganıyla başlattıkları açlık grevini cezaevinde sürdüren Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumu gün geçtikçe daha da kötüye gidiyor.

Gülmen ve Özakça’nın zihinleri ve bilinçleri açık ancak son olarak iki eğitimcinin sağlık durumuyla ilgili konuşan Avukat Selçuk Kozağaçlı’nın aktardığına göre eğitimcilerin bütün hareketleri sınırlanmış durumda.

İki eğitimci yürüyemezken, ağrıları ise çok fazla.

Hapishanedeki doktorların Gülmen ve Özakça’ya ‘Size müdahale edeceğiz’ dediğini bu yüzden iki eğitimcinin muayeneyi reddettiğini de hatırlatan Kozağaçlı, eğitimcilerin 40 gündür muayene edilmediğini de belirtiyor.

Bozdağ’dan 4 ay sonra ilk açıklama: Hayati tehlike yok

Birleşmiş Milletler (BM) Gülmen ve Özakça için Adalet Bakanlığı’na Haziran ayında ‘ortak acil çağrı’ mektubu göndermişti.

Mektupta, ‘eğitimcilerin tutuklanmalarına dayanak teşkil eden yasal gerekçeler, gözaltı ve cezaevinde sağlık hizmetlerine erişimleri, zorla beslenmeye tabi tutulup tutulmadıkları’ konularının aydınlatılması isteniyordu.

Mektupta en geç 12 Haziran’a kadar yanıt talep ediliyordu fakat bakanlık bu mektuba henüz bir yanıt vermiş değil.

Ancak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ dün ilk kez açlık grevleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Bozdağ, Habertürk Televizyonu’na yaptığı açıklamada eğitimcilere ‘açlık grevini bitirme’ çağrısı yaptı.

Konuşmasında eğitimcilerin işe iade talebine değinmeyen Bozdağ “Açlık grevini bitirmelerini istiyorum kendilerine zarar veriyorlar” diye konuştu.

Bozdağ Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumu için ise “Şu anda hayati tehlike yok ama kendilerine büyük bir zarar veriyorlar. Bu doğru bir yöntem değil. Onlar bize emanet, sağlık durumlarını takip ediyoruz” dedi.

Esra Özakça ile 4 eylemci gözaltında

Öte yandan dün akşam evlerine düzenlenen baskınla gözaltına alınan Semih Özakça’nın eşi, 46 gündür açlık grevinde olan Esra Özakça ile yine KHK’ler ile mesleklerinden ihraç edilen ve Yüksel Caddesi’nde ‘İşimi geri istiyorum’ sloganı ile 140 gündür eylem yapan Acun Karadağ, Nazife Onay, Abidin Sırma ve Nazan Bozkurt hala gözaltında.