Ana SayfaGüncel‘Adalet Yürüyüşü’nün 20’nci günü: ‘HDP’nin verdiği mesaj önemliydi’

‘Adalet Yürüyüşü’nün 20’nci günü: ‘HDP’nin verdiği mesaj önemliydi’

KOCAELİ – CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanması ardından Kılıçdaroğlu öncülüğünde başlatılan ‘Adalet Yürüyüşü’ 20’nci gününde. Yürüyüşe bugün, DİSK Emekli-Sen üye ve yöneticileri ve Demokrasi İçin Birlik üyeleri de katıldı. Yürüyüşte Roboskili aileler bir süre Kılıçdaroğlu’yla birlikte yürüdü. Ankara’dan başlayan yürüyüşte İstanbul’a olan mesafe 100 kilometrenin altına düştü. HDP’nin ‘Adalet Yürüyüşü’ne gerçekleştirdiği ziyareti değerlendiren CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Sembolik de olda bir buluşma gerçekleşti ve verdiği mesaj oldukça önemliydi” dedi.

Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğünde Ankara’dan İstanbul’a başlatılan ‘Adalet Yürüyüşü’ bugün 20’nci gününde.

Yürüyüş Kocaeli’de bulunan Yahyakaptan ilçesindeki pazar alanında kurulan mola alanından saat 09.30’da başladı.

Yürüyüşün ilk etabı 6 kilometre sürecek ve verilecek molanın ardından yola devam edilecek.

Kılıçdaroğlu yürüyüşe başlamadan önce Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı olan Leyla Atakan’ın mezarını ziyaret etti.

Ziyaretin ardından mola alanına dönen ve kısa bir basın açıklaması düzenleyen Kılıçdaroğlu, ‘Adalet Yürüyüşü’nün anlamının çok büyük olduğunu kaydederek, yürüyüşün toplumun her kesimi tarafından hissedildiğini söyledi.

Türkiye’deki tüm resmi kurumların AKP’nin şubesi haline geldiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Türkiye bir parti devletine dönüştü. Siyasi iktidarın bizim yürüyüşümüze kulak kabartması ve buradan yükselen sesi duyması önemlidir” dedi.

AİHM başvurusu imzalandı

Kılıçdaroğlu konuşmasının ardından partisince hazırlanan 16 Nisan referandum sonuçlarına dair Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılacak başvuruyu imzaladı.

Roboskili aileler de yürüyüşte

28 Aralık 2011’de, Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Ortasu/Roboski ve Gülyazı/Bujeh köylerinden 28’i aynı aileden 34 kişi savaş uçaklarının bombardımanında yaşamını yitirenlerin yakınları da bugünkü yürüyüşteydi.

Roboskili aileler bir süre CHP lideri Kılıçdaroğlu’yla yan yana yürüdü.

TFF’ye kırmızı kart

CHP liderine yürüyüşte eşlik eden isimler arasında Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından 2016 yılında ihraç edilen hakem İbrahim Tokmak da bulunuyor.

İbrahim Tokmak, Gazete Karınca’ya yaptığı açıklamada siyasi kimliği nedeni ile ihraç edildiğini belirterek, haksızlığa uğrayan tüm spor camiası adına yürüyüşe katıldığını belirtti.

Tokmak, spor dünyasında yaşanan hukuksuzluklar nedeni ile TFF Başkanı Yıldırım Demirören’e ‘kırmızı kart gösterdiğini’ belirterek hukuksuzluğun her alanda yaşandığını belirtti.

‘HDP’nin verdiği mesaj önemliydi’

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel yürüyüş öncesi yaptığı kısa açıklamada, “Yürüyüşün 20’nci gününün tamamlanması ile dünya siyaset tarihinin en uzun ve en geniş katılımlı yürüyüşü olarak tarihe geçecek. Sizler burada tanıklık etmek için değil, bir parçası olmak için buradasınız” dedi.

HDP’nin ‘Adalet Yürüyüşü’ne gerçekleştirdiği ziyareti değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise Türkiye’de yaşanan adaletsizliklerden etkilenen kesimlerin başında HDP’nin geldiğini belirterek desteğin önemli olduğunu vurguladı.

Tanrıkulu değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

Adalet talebi Türkiye’de her siyasi kesimin ve yurttaşın ortak talebine dönüştü. Adaletsizlikten yakınan çok önemli bir kitle de HDP’nin temsil ettiği kitledir. Sembolik de olda bir buluşma gerçekleşti ve verdiği mesaj oldukça önemliydi. Herkesin kendi siyasi kimliğinden bağımsız olarak yürüyüşe katılma hakkı vardır. Ortaya çıkan fotoğraf geleceğe dair de önemli bir başlangıçtır.