Ana SayfaDünyaAdı yolsuzluk skandalına karışmıştı: Pakistan Başbakanı Sharif görevden alındı

Adı yolsuzluk skandalına karışmıştı: Pakistan Başbakanı Sharif görevden alındı

HABER MERKEZİ – Pakistan Başbakanı Nawaz Sharif’in ismi ‘Panama Belgeleri’ olarak bilinen yolsuzluk olayı da dahil olmak üzere birçok skandala karışmıştı. Kendisi ve ailesi hakkında yürütülen soruşturmalar sonucu Yüksek Mahkeme bugün Sharif’in başbakanlığını düşürdüğünü açıkladı. Sharif’in ofisinden yapılan açıklamada ise ‘hükmün üstüne başbakan istifa etmiştir’ denildi.

Panama Belgeleri, 2015’te bir Panamalı hukuk firmasına ait olduğu belirtilen ve aralarında on iki dünya lideri ile çok sayıda bürokrat ve iş çevrelerinden önemli kişilerin bulunduğu para aklama, amborgoları delme ve vergi kaçırma gibi yasadışı mali faaliyetleri ortaya çıkaran tarihin en büyüğü olmaya aday gazetecilik olayı ve toplamda 11 milyon belgeye verilen isim.

Pakistan Başbakanı Nawaz Sharif’in ismi de ‘Panama Belgeleri’ ismi ile bilinen yolsuzluk skandalına karışmıştı.

Başbakanlığı düşürüldü

Pakistan Yüksek Mahkemesi bugün, ailesi ve kendisi aleyhinde açılan yolsuzluk soruşturmasının ardından Nawaz Sharif’in başbakanlığını düşürdü.

Yüksek Mahkeme üyelerinden Ejaz Afzal Khan ‘Sharif artık parlamentonun dürüst bir üyesi olmaktan uzaktır’ dedi.

Beklenmeyen bir hamle ile mahkeme, son on yılda gerçekleşen en büyük ekonomik gelişmeler için ‘takdir edilen’ ve Sharif’in yakın müttefiği olarak bilinen Ekonomi Bakanı Ishaq Dar’ı da görevden aldı, ayrıca  Sharif’in kızı Maryam ve damadı Safdar da dahil olmak üzere yedi kişiye karşı dava açtı.

Muhalefet gelişmeleri mahkeme salonunun önünde düzenledikleri eylem ile destekledi.

Sharif hükmün üstüne istifa etti

Başbakanlık sözcüsü ‘Hükmün ardından Başbakan Nawaz Sharif başbakanlık koltuğundan istifa etmiştir’ dedi.

Sharif’in mecliste oy çoğunluğuna sahip olan iktidar partisi Pakistan Muslim League-Nawaz (PML-N) Partisi’nin önümüzdeki yıl gerçekleşecek genel seçimlerine kadar yeni bir başbakan adayı önermesi bekleniyor.

Ne olmuştu?

Sharif 1990 ve 1993 arasında ve 1997 ile 1999 arasında ‘darbelere’ kadar başkanlık yapmıştı.

Hakkında 1980’lerin sonundan itibaren yolsuzluk davaları bulunan Sharif’in görevden alınmasının ardından Pakistan’da hiçbir sivil başbakan 5 yıllık süresini dolduramamış oldu.


Karınca Dış Haberler

 




Önceki Haber
Avustralya'da bir mülteci daha ‘Göçmenlik Bürosu’nu protesto etmek için’ kendisini ateşe verdi
Sonraki Haber
Barışa tekmenin bedeli: 3 bin ölüm - Koray Düzgören