Ana SayfaGüncel‘Afrin, Cerablus ve Bab gibi girilebilecek bir yer değil’

‘Afrin, Cerablus ve Bab gibi girilebilecek bir yer değil’

HABER MERKEZİ – Türkiye ‘Taciz ateşi açıldı’ diyerek Afrin’i top atışları ile hedef alırken, Afrin Savunma Konseyi Başkanı bunun ‘kara propaganda’ olduğunu söyledi. Konsey Başkanı, Türkiye’nin bölgedeki silahlı cihatçı grupları Afrin’e saldırttığını, saldırılar neticesinde ölen ve yaralanan sivillerin olduğunu kaydetti. Ayrıca Konsey Başkanı Abdo, olası bir operasyona karşı koyacaklarını da vurguladı.

Türkiye’nin Demokratik Birlik Partisi (PYD) kontrolündeki Afrin’e saldırıları yer yer devam ederken, bölgeye yönelik operasyon hazırlığı iddiası hala gündemde.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Afrin’i sınırdan top atışlarıyla hedef alırken medyada çıkan haberlerde ve yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda sık sık bunun ‘taciz ateşlerine’ karşılık yapıldığı söyleniyor.

Ancak Afrin’deki yetkililer bu iddiaları yalanlıyor.

“Kara propaganda yapılıyor”

Afrin Savunma Konseyi Başkanı Behçet Abdo, Türkiye’nin ‘saldırılarını meşru göstermek için’ bu yönlü açıklamalar yaptığını belirtti.

Afrin Kantonu Savunma Konseyi Başkanı Behçet Abdo

Abdo’ya göre Türkiye, YPG’nin kendisine saldırdığını söyleyerek ‘kara propaganda yapıyor’.

“Bu kesinlikle yalan” diyen Abdo, Türkiye’nin anlaşmalı olduğu silahlı gruplarla kendilerine saldırdığını söyledi.

Fetih el Şam ve Sultan Murat Tugaylarının bu saldıran gruplar arasında olduğunu belirten askeri yetkili, “Türk devleti Şam, Halep, yani Suriye’nin tümünden kaçan çeteleri toplayarak üzerimize salmak istiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin Afrin’e girmek istediğini söyleyen Afrin Savunma Konseyi Başkanı, bu nedenle Şehba bölgesine (Minbiç, Cerablus ve Bab) saldırılar düzenlendiğini, ancak Afrin’in Cerablus ve Bab gibi girilebilecek bir yer olmadığını vurguladı.

“Ölen siviller var, top atışları göçmenleri de etkiliyor”

Türkiye’nin saldırılarının ‘şimdilik’ top atışları ile devam ettiğini ve bu nedenle sivillerin yaşamını yitirdiğini söyleyen Abdo, “Elimize geçirdiğimiz bilgi ve belgeleri uluslararası toplumla paylaşıyoruz. Türk devleti bütün Kuzey Halep alanını işgal etmek istiyor. Bunun için terörü bahane gösteriyor” diye konuştu.

Afrin Savunma Konseyi Başkanı ayrıca Afrin’de çok sayıda göçmenin bulunduğuna dikkat çekti.

Göçmenlerin kentte kurulan kamplarda güven içinde yaşadığını söyleyen Konsey Başkanı Abdo, yapılan top atışlarından göçmenlerin de etkilendiğini ve yaralananlar olduğunu söyledi.

‘Saldırırlarsa savaşacağız”

Amaçlarının Suriye’nin demokratik bir hale gelmesi olduğunu vurgulayan Abdo, Afrin’e yönelik olası bir operasyon ve saldırılara karşı hazırlıklı olduklarını da belirtti.

“Halkımız tam bir halk ordusu halini almış durumda” diyen Abdo, saldırılara karşı direneceklerini ve savaşacaklarını vurguladı.

Olası bir saldırıyı ‘işgal’ olarak niteleyen Abdo, bunun ise ‘Erdoğan yönetiminin sonu olacağını’ savundu.

Ne oluyor?

Türkiye’nin sınıra askeri sevkiyat yapmasının ardından Haziran ayı itibariyle Afrin’e saldırıları yeniden başlarken, bölgeye yönelik operasyon hazırlığı iddiası hala gündemde.

Halk Savunma Güçleri’nin (YPG) Komutanı Sipan Hemo, 5 Temmuz’da yaptığı açıklamada Türkiye’nin son hazırlıklarının ‘savaş ilanı seviyesinde’ olduğunu söylemişti ancak bu açıklama Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş tarafından yalanlanmıştı.

Ancak YPG önceki gün yaptığı açıklamada da Türkiye’nin ve desteklediği grupların 5 Haziran’dan bu yana Afrin ve Kobani’de köylere saldırdığını, bu bölgeler üzerinde hava hareketliliğinin arttığını yinelemişti.

Son olarak YPG kaynakları Şehba bölgesindeki (Minbiç, Cerablus ve Bab) bazı kasabalar ile köylerin topçu atışı ile hedef alındığını duyurmuştu.

Türkiye’nin Suriye’de desteklediği ÖSO grupları ile birlikte Afrin civarına 12 karargah kurduğu ve buralara sevkiyat yaptığı da iddia edilmişti.

YPG kaynakları köylere kurulan karargahların olası bir Afrin saldırısında buraları ‘ana üs olarak kullanacağını’ iddia etmişti.

Öte yandan daha önceki demeçlerinde birçok kez “Kuzey Suriye’de bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz” diyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son olarak dün yaptığı açıklamada hedef adı vermeden sınır ötesi operasyon sinyali vermişti.

Erdoğan, “Ülkemizin ve milletimizin güvenliği konusunda, sınırlarımız içinde ve dışında ne yapmamız gerekiyorsa, kimseden izin almadan yapmakta kararlıyız” demişti.

ABD ve Rusya sıcak bakmıyor

Afrin’e yönelik olası bir Türkiye operasyonuna Rusya ve ABD’nin nasıl baktığı da merak konusu.

Geçtiğimiz günlerde Rusya konuyla ilgili olarak Türkiye’yi uyarmıştı.

Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova “Türkiye Afrin’i ele geçirmek için operasyon başlatırsa Rusya’nın tavrı ne olacak?” sorusuna “Suriye sürecinde angaje hiç kimse bu ülkenin yasalarını, egemenlik ve toprak bütünlüğünü tehdit etmemeli” yanıtını vermişti.

Yine Rakka’da IŞİD’e karşı YPG’nin öncü bileşeni olduğu Demokratik Suriye Güçleri ile hareket eden ve YPG’ye silah temininde bulunan ABD de Afrin’e olası bir operasyona sıcak bakmadığının sinyalini vermişti.

ABD’nin Türkiye  Büyükelçisi John Bass, Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırıları ve olası operasyon planıyla ilgili gelen bir soru üzerine “Tüm aktörlerin de IŞİD’le mücadeleye odaklanması, öncelik Rakka’da olmalı” demişti.

Previous post
51 gündür açlık grevindeki Esra Özakça ve 4 eylemciye ‘ev hapsi'
Next post
Grevi “tehdit” olarak nitelendiren Erdoğan: OHAL'den istifade ederek izin vermiyoruz