Ana SayfaÇeviriAvustralya Federal Mahkemesi: Maden alanını şirketler değil, sahibi olan yerliler yönetecek

Avustralya Federal Mahkemesi: Maden alanını şirketler değil, sahibi olan yerliler yönetecek

HABER MERKEZİ – Avustralya Federal Mahkemesi yerli Yindjibarndilerin, bir metal şirketi olan FMG’nin ‘topraklarını’ kullandığı iddiaları sonrası açılan davada yerliler lehine karar verdi. Böylelikle alanın kaderini ‘sahipleri’ belirleyecek.


Çeviri: Ezgi Gül


Avustralya Federal Mahkemesi, Perşembe günü Aborijin yerli grup Yindjibarndilerin Fortescue Metal Grubu’nun (FMG.AX) milyonlarca ton metal cevheri çıkarmak için topraklarını kullandıkları iddiasıyla devlete karşı açılan davada yerliler lehine karar verdi.

Dava, Yindjibarndi halkı adına Batı Avustralya Devleti’ne karşı açılmıştı.

Verilen hükme göre, Yindjibarndi halkı bir yılda 70 milyon ton demir cevheri çıkarılan Solomon Madeni Projesi’nin de içinde bulunduğu Pilbara Bölgesi’nin özel imtiyazlı ‘native’* sahibi ve artık yönetim ve işletiminde karar merci.

‘Sadece acı ve ıstırapa sebep oldular’

Yindjibarndi lideri Michael Woodley, Reuters’a verdiği röportajda şöyle diyor:

Şimdi bizimle anlaşmadan Solomon Projesi’ni yürürlüğe sokarak topraklarımızı kullandıkları için FGM’den tazminat talep edeceğiz. Ekonomik kaybımız var, kültür mirasımız yok edildi. Sadece acı ve ıstırapa sebep oldular.

Ne olmuştu?

Avustralya’nın en zengin insanlarından biri olan Andrew Forrest’in sahibi olduğu FGM, 2003’te küçük bir keşif şirketi olarak başlamıştı.

10 yıl içerisinde dünyanın en büyük dördüncü büyük metal madeni işletmesi haline geldi.

Geçtiğimiz yıl şirket 7 milyar dolar kazandı.

Mahkemenin Perşembe günü verdiği karardan sonra FGM’nin hisseleri yüzde 3.5 düştü.


* Türkçede yerli anlamına gelen ‘native’ kelimesi, Avustralya’da belli bölgelerde halkların haklarını koruyan yasal bir doktrin.