Ana SayfaÇeviriBağımsız olmak isteyen ‘Gorkha’lar: Hindistan yetkilileri yalan haberlerle mücademizi çarpıtıyor

Bağımsız olmak isteyen ‘Gorkha’lar: Hindistan yetkilileri yalan haberlerle mücademizi çarpıtıyor

HABER MERKEZİ – Hindistan’da Batı Bengal Eyaleti’nden ayrılıp bağımsız bir devlet kurmak isteyen Gorkhalar’ın hareketi GJM ve polis arasındaki çatışmalar şiddetleniyor. Polis ‘Gorkhalar çevre eyaletlerden gerilla getirerek silah eğitimi alıyor’ iddiasında bulunurken, GJM sözcüsü iddiaları yalanlıyor.

7 Ekim 2007’de kurulan Gorkha Janmukti Morcha Hareketi (GJM) Hindistan tarafından tanınmayan bir siyasi parti.

Bir etnik grup olan Gorkhaları temsil eden GJM, Hindistan’ın Batı Bengal Eyaleti’nden ayrılarak ‘Gorkhaland’ (Gorkhistan) isimli bir bağımsız devlet kurmak istiyor.

Dün de başkent Yeni Delhi’de barışçıl bir eylem düzenleyen Gorkhalar, ‘bağımsızlıkları olmamasını’ temsilen üzerlerine zincir takarak Hindistan’ı protesto etti.

Eylemi takiben Batı Bengal eyalet polisi, ‘Gorkhaların komşu ülkelerden gerilla Maoistleri getirerek silahlı eğitim aldıklarını’ iddia etti.

GJM Genel Sekreteri Roshan Giri ise ‘bunlar demokratik mücadelemizi rayından çıkarmak için savrulan yalan haberlerdir’ dedi.

Batı Bengal’in turizmin en yoğun olduğu Darjeeling Bölgesi’nde geçtiğimiz ay çıkan, polis ve ‘silahsız’ Gorkhalar arasındaki çatışmalar ise sürüyor.


Karınca Dış Haberler